2018. március 19., hétfő

A VÁLASZTÁSI SIKER RECEPTJE: KÖRZETENKÉNT EGY ELLENZÉKI JELÖLT ÉS SOK-SOK SZAVAZÓ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.19.


- Orbán ma már a nemzetközi szélsőjobb üdvöskéje

- Seehofer a magyar miniszterelnök kezére játszik menekültügyben Merkel ellenében

- Putyin mesterien meg tudja zsarolni vélt barátait


Washington Post

Az Orbán-ellenes erők a széttöredezett ellenzékbe vetik reményüket, bár ehhez csak csekély támaszt nyújt a sok közvélemény kutatás, mégsem kizárt, hogy ők győznek. Márky-Zay Péter a hódmezővásárhelyi siker tapasztalatai alapján ezt úgy fogalmazza meg, hogy akkor nyerhetnek, ha az egyéni körzetekben csupán egyetlen jelölt indul a Fidesz emberével szemben és sokan mennek el voksolni. A honlapon közölt 3 perces riportfilmben úgy mutatja be Orbán Viktort, mint aki liberálisként indult, ám napjainkban ő a szélsőjobb hőse szerte a világban. Azt hirdeti, hogy csakis ő tudja megvédeni Európát a muzulmán migránsoktól, akik a földrész keresztény mivoltát fenyegetik. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a választások a kontinensről, értékekről és arról szólnak, hogy kik vagyunk.

A tudósítás beszámol arról, hogy a hatalom talált egy új ellenséget: Soros Györgyöt. A róla készült plakátok elárasztották az egész országot, és az összeesküvés elmélet beválni látszik. Balázs Péter, volt külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarország mind inkább leválik a nyugati értékekről és rossz példát mutat olyanoknak, akiket amúgy is bátorít a szélsőjobb Nyugat-Európában. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság nevében arra mutatott rá, hogy immár a civilek is célkeresztbe kerültek. Olyan törvényjavaslat fekszik a Parlament előtt, amelynek alapján tevékenységüket nemzetbiztonsági kockázatnak minősíthetik.

FT

Fico lemondása nem csillapította a tiltakozásokat Szlovákiában. Harmadik hete vonulnak tömegek az utcára, az elégedetlenség ilyen fokú megnyilvánulására a rendszerváltás óta nem volt példa az országban. Vagyis ha a kormányfő azt hitte, hogy távozása majd véget vet a válságnak a kettős gyilkosság után, akkor tévedett. Pénteken megint 10 ezrek tüntettek a városokban. Ezek után Kiska elnök reményét fejezte ki, hogy a Fico által kijelölt új miniszterelnök, illetve a héten megalakuló kabinet nem lesz megosztó és lehetővé teszi a gyors vizsgálatot annak kiderítésére, ki ölte meg a tényfeltáró újságírót és annak barátnőjét. Kiska jelezte, hogy ennek érdekében kész élni alkotmányos jogaival, ami után találgatások indultak meg, hogy esetleg visszavonja a kormány megbízatását, ha az összetételt nem találja megfelelőnek.

Ettől azonban még marad a közfelháborodás. Egy szakértő szerint nem lehet tudni, meddig irányíthatja a dolgokat az eddigi miniszterelnök, immár a színfalak mögül. Ez lesz a következő egy-két hét nagy kérdése. Pozsonyban 3 napja minden eddiginél többen követelték az új választásokat és az egész kabinet lemondását. Ebből a szempontból kulcsfontosságúnak ígérkezik, hogy ki kapja a belügyi tárcát. Egy elemző ugyanakkor rámutat, hogy a civil társadalom dühe viszonylag gyorsan csitulhat, de az indulatok nem, és ez veszélyes, mert a szélsőjobb rájátszhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.