2018. március 31., szombat

"AKKOR KAPOL HATSZÁZAT, TISZTÁN" - VÁLASZTÁSI CSALÁST SZERVEZHET A ROMA VEZETŐ

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: TOMPOS ÁDÁM, SCHUSZTER CSABA
2018.03.31.


Egy, a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvétel szerint fiktív kampányrendezvényeket akart lepapíroztatni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. Az ibrányi Balogh János egy helyi rendezvényszervezőt akart rábeszélni arra: adjon számlát arról, hogy színpadot, hangosítást biztosított különféle szabolcsi helyszínekre szervezett kampányrendezvényeken. Balogh elmondásában:

nyilván több településen kellene csinálnunk kampányt papíron. Papíron. Nem kell megcsinálni semmit.”

Az ellentételezés pedig az ORÖ pénzéből, tehát adóforintokból valósulna meg, az alábbi menet alapján: „Te csinálnál papíron két darab rendezvényt és három és fél milliót utalnék át neked holnapi nap folyamán az Országos Roma Önkormányzat számlájára (értsd: az ORÖ számlájáról – a szerk.), ha meg tudunk most állapodni, és megadnám az e-mail-elérhetőséget, a gazdasági vezetőnek, ez a privát e-maile, ő a céges adataidat, mindent beszkennelnéd, elküldenéd, egy telefonszámot írnál oda, én adnék, addig nem adok, amíg meg nem egyezünk, egy e-mail-elérhetőséget, és neki már megküldjük ma a szerződést, ma itt van a pénz, érted.”

A bonyolultnak tűnő ügymenetnek azonban van egy kitétele, amit Balogh említ meg a beszélgetés folyamán: „annyit írjál neki (az ORÖ gazdasági igazgatójának), hogy elnök úrral egyeztetve”.

Balogh elmeséli azt is, hogy mások mennyiért végeznek el hasonló munkát: „pestieket” emleget, akiket ugyan nem ismer, de az elnök elbeszéléséből az derül ki, hogy „10-12 százalékért csinálják, mindennel együtt, áfásan”. Vélhetően az ORÖ elnöke jól ismeri ezt a mechanizmust, mert elmondja, hogy „én amikor régen számláztam, áfáért, megmondom őszintén, ugye, akkor még 25 százalékos volt az áfa, akkor én féláfáért áfáztam, nem titok”.

Balogh viszont „arra gondolt”, hogy az ibrányi rendezvényszervező három és fél millió forint 15 százalékát adná át, később pedig, amikor a településen romanap lesz, akkor majd úgy ad pénzt, zsebbe, hogy nem is kér érte számlát. A beszélgetés előrehaladtával már konkrét összeg is elhangzik: „ha ötszázat kapol kereken? Hármat (milliót – a szerk.) visszahozol nekem.” A vállalkozó nem áll kötélnek, úgyhogy az ORÖ elnöke emeli az összeget: „Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat. Tisztán. De hidd el nekem 12 százalékkal csinálják Pesten.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.