2018. március 9., péntek

AZ OLASZ VÁLASZTÁS ÜZENETE, HOGY A POPULIZMUS KÖSZÖNI, JÓL VAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.09.


- Trump nem tanult Orbántól, magára vethet, de a lengyelek is elleshetnék tőle a pávatáncot

- A magyar kormány túljár Nagy-Britannia eszén

- Kurz kioszt egy taslit Orbánnak, mert ami sok, az sok



New York Times/Reuters

A lengyel kormányfő arra figyelmeztetett, hogy visszafelé sülhet el Brüsszel kemény bírálata a lengyel igazságszolgáltatási reform ügyében. Morawiecki, aki Fehér Könyvet adott Junckernak, ezúttal is védelmébe vette a bírósági rendszer átalakítását. Úgy gondolja azonban, hogy hetekig eltarthat, amíg a Bizottság áttanulmányozza a csaknem százoldalas dokumentumot, amely arra is kitér, hogy a nyugati, liberálisabb államok ne próbálják megszorongatni Lengyelországot, mert az fokozhatja az Európa-ellenes érzelmeket. A helyzetértékelés egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a nyomás hatására megerősödhetnek a populista körök, amelyek próbálják lebontani, illetve meggyengíteni az uniót. Az EU a hónap végéig adott időt, hogy a lengyel fél válaszoljon a demokráciával kapcsolatos aggályokra. Magyarország azonban már jelezte, hogy megakadályozza a legsúlyosabb szankciót, a szavazati jog felfüggesztését. Morawiecki időt nyert a párbeszéd újrakezdésével. A szervezet számára jelenleg a Brexit után az a legfőbb gond, hogy mitévő legyen az olyan, euroszkeptikus és populista kormányokkal, mint a lengyel és a magyar.

FAZ

Nincs kilátásban áttörés a lengyel-EU-vitában, mert Varsó továbbra sem árulja el, hogy hajlandó-e érdemben foglalkozni a Bizottság kifogásaival a jogállam ügyében. A Junkcernek átnyújtott Fehér Könyvből nem a kompromisszumkészség derül ki. Az csupán azt hangoztatja, hogy megalapozatlanok a bírálatok az igazságügy átalakítása kapcsán. Morawiecki ezt azzal toldotta meg, hogy bizonyos kérdésekben egyértelmű félreértések, illetve fordítása gondok vannak. Arra hivatkozott, hogy az unió nehezményez bizonyos előírásokat a lengyeleknél, ám ugyanilyen szabályok más országokban már hatályosak. Jelezte egyúttal, hogy hamarosan a hivatalos választ is elküldik. Ugyanakkor a lengyel Európa-miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a többi tagállam természetesen hozhat többségi határozatot a kötelező kvótákról, ám annak hatalmas volna a politikai ára.

Wall Street Journal

A lap szerint csupán epizód, hogy Juncker eddigi német stábfőnöke vette át a Bizottság főtitkári teendőit, vagyis ő lett a legbefolyásosabb alkalmazott Brüsszelben, ám a váratlan kinevezés ajándék azoknak, akik eddig is úgy gondolják, hogy a szervezet csupán meg nem választott bürokraták, illetve Németország játékszere. A tudósítás ennek igazolására megszólaltatja Kovács Zoltánt, aki azt mondta az előreléptetésről, hogy a Bizottság ugyan a jogállamról papol, ám nem hiteles, amikor ez a kérdés saját maga kapcsán vetődik fel.

Mostantól a 47 éves Martin Selmayr irányítja a teljes brüsszeli apparátust, ám új megbízatását Juncker egészen az utolsó pillanatig titokban tartotta. Mellesleg nem volt más jelölt, amit sokan puccsnak minősítenek. A tiltakozások hatására az Európai Parlament hétfőn foglalkozik a kérdéssel. Az új tisztségviselő nem túl népszerű Közép-Európában, mert ő találta ki a kvótarendszert, és attól nem tágított, amikor a magyarok, lengyelek és mások keresztbe feküdtek. De azzal sem lett túl népszerű bizonyos országokban, amikor a közösségi médiában harcra hívott fel a populizmus ellen, néven nevezve Trumpot, Le Pent, Boris Johnsont és Beppe Grillot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.