2018. március 2., péntek

BÁRMILYEN HIHETETLEN, A KORMÁNY BÜSZKÉN KAMPÁNYOL A TAO-VAL, MIKÖZBEN TITKOLJA, HOGY MIRE IS MENT EL A 415 MILLIÁRD FORINT

444
Szerző: haszanz
2018.03.02.


...A sportcélú tao-támogatások lehetősége 2011 júniusa óta létezik, és a lényege, hogy a nyereséges vállalkozások a társasági adójuk egy részét sportcélokra ajánlhatják fel. Vagyis ez a pénz nem a központi költségvetésbe folyik be, hanem a kormány nagyvonalúan lemond róla, és az adóbevétel a sportszövetségeknél, egyesületeknél, közhasznú alapítványoknál, vagy a Magyar Olimpiai Bizottságnál köt ki. Először öt, majd tavaly óta már hat, úgynevezett látványcsapatsport került be a tao-pikszisbe, eredetileg a labdarúgás, a vízilabda, a kézilabda, a kosárlabda és a jégkorong, majd utolsóként a röplabda.

A 415 milliárd forint legnagyobb része a fociba ment, de a kézilabda is feljövőben van az elmúlt években, ott szintén sok fideszes található a kluboknál és a szövetségben. Hogy pontosan mire is ment el az irgalmatlan mennyiségű pénz, azt nem tudni. A tao-eredeti szándéka szerint kisebb, amatőr klubokat segítenének vele és az utánpótlást. Ehhez képest természetesen a rendszer legnagyobb kedvezményezettje a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítványa lett, eddig 16,6 milliárd tao-pénz nyelt le, és nem is akarják elárulni, hogy mire ment el a támogatás, de rengeteg tao-pénz megy Seszták Miklós Kisvárdájához és Tállai András Mezőkövesdjéhez is.

A tao-s elszámolások nyilvánosságáért több per is indult, az egyiket a Transparency Internation Magyarország indította. Tavaly ősszel a Kúria jogerősen is kimondta, hogy közpénznek minősül a tao-pénz. Lázár János miniszter rögtön ki is jelentette, hogy azért minősítette a bíróság közpénznek a költségvetésből a sportba irányítható tao-pénzeket, mert van egy bíró, Baka András, aki nagyon haragszik Magyarországra, és szerinte valamilyen „rejtélyes véletlen miatt” minden, a taóval kapcsolatos ügy hozzá kerül.

A jogerős döntés ellenére a Nemzetgazdasági Minisztérium megtagadta az adatszolgáltatást, annyit válaszoltak, hogy adótitoknak tekintik a kért adatokat. Az Emmi pedig csak a kiperelt adatok töredékét küldte el a Transparency International Magyarországnak. Olyan keveset, hogy ebben a tempóban kb. három év alatt lesz teljes az elszámolás. A TI szerint nem jóhiszemű és nem is jogszerű az Emmi csepegtetett adatközlése, az adatközlést megtagadó NGM-et pedig fel is jelentik. Ezekből a papírokból kellene kiderülnie például annak, hogy mely cégek támogatják busásan például a felcsúti focit, aminek az NBI-es csapatában kapja messze a legkevesebb játéklehetséget fiatal magyar játékos, miközben 12 légiós van a keretben.

Simán titokban maradhatott volna például, hogy:
  • mekkora adómágus a NAV-vezér Tállai András klubja. A város focicsapatát működtető cég, a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. maga is nagy tao-kedvezményezett, de a nyeresége után keletkező adója egy részét nem a költségvetésbe fizette be, hanem saját taóztatta azzal is. Vagyis a Tállai-féle focicsapat még abból a pénzből is taótámogat, amit eleve taótámogatásból gyűjtött.
  • De itt van a Salgó Basket Kft. A salgótarjáni kosárlabda egyesületet a kormányzati gyűlöletkampányból milliárdos megbízásokat kapó Kuna Tibor cégek egyike, a Trinity támogatja. A Salgó Basket vezetője Kuna Tibor apósa. Vagyis a gyűlöletkampányokból befolyó haszon utáni adó egy része sem az államhoz folyik be, hanem egy családi céghez. 
  • És nem kellett volna magyarázkodni amiatt sem, hogy Balatonfürden ígértek félmilliárdos tao-támogatásból egy bentlakásos kollégiumot az ottani tehetséges kézilabdás gyerekeknek, de mire készen lett, valahogyan wellness hotel lett belőle....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.