2018. március 24., szombat

CSAPDAHELYZET

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.03.24.


Nem akarok vészmadár lenni, de számunkra ez a választás is elúszott: a balliberális oldal volt olyan kedves, hogy eltaktikázta az ellenzéki összefogást és örülhet annak, ha a választáson hozza azt a formáját, amit a korábbi négy év közvélemény kutatási eredményei számukra jeleztek. Azt gondolom, hogy még talán annak különösen örülhetnek, ha önálló frakcióval bekerülnek a parlamentbe. Mondom ezt bő két héttel a választások előtt és az a gyanúm, hogy nem állok túlzottan távol az igazságtól. De április 8-án kiderül, hogy ki derül az örömtől.

A mai helyzet alapján inkább a jobboldalinak mondott pártoknak lehet sikeresebb a választás, ami egyúttal azt jelentené, hogy az a bizonyos inga most ismét a jobboldal irányába tért ki. A kérdés az, hogy mikor fog a baloldal irányába kitérni. A Fidesz változatlanul uralja a pártpreferenciák mezőnyét, és nagy-nagy hibának kell bekövetkeznie, hogy elveszítse a választást. Azt kell mondanom, hogy eredményes volt a migráns-ellenességre épített kampány, ami bár kissé unalmassá és közhelyszerűvé vált, mégis meghozta azt az eredményt, hogy nem veszítettek a 2,2 – 2,4 milliós szavazó táborukból. Hogy ez elég lehet-e a győzelemhez, ma még nem tudjuk, mindenesetre csak kevéssé múlik most már a balliberális ellenzéken. A kormánypárt tehát már most tervezgetheti azt, hogy a következő négy évben, immár a harmadik ciklusukban mit és hogyan tegyenek. Elvileg, hangsúlyozom elvileg elképzelhető ugyan az, hogy a parlamentben nem szerzik meg az abszolút többséget, de ott van a másik jobboldali ellenzéki párt, a Jobbik, akivel így vagy úgy sikerülhet megállapodni a közös kormányzásban.

S ha már szóba került a Jobbik, akkor róluk több pozitívumot tudok elmondani. Ma már szerintem világossá válhatott az, hogy az ún. néppártosodás folyamatát sikeresen túlélték és megtartották a legnagyobb ellenzéki párt státuszukat. Ez megítélésem szerint olyan teljesítmény, ami a Jobbik perspektívikus fejlődési lehetőségét is megalapozhatja. Az igaz, hogy sok régi választót elveszítettek, de idő közben sok olyan támogató csatlakozott hozzájuk, akik kiábrándultak a Fideszből, vagy valamelyik balliberális pártból. Egy további pozitívum az, hogy a nagy ellenzéki összeborulás során is megtartották a higgadtságukat és nem mentek bele abba az utcába, amibe a balliberális pártok akarták tuszkolni. Megmaradtak mindig nemzeti jobboldali pártnak, és ezt az identifikációjukat és vele együtt a hitelességüket nem adták fel akkor sem, amikor össze kellett volna állni a baloldali pártokkal. Meg kell mondani, hogy óriási kockázatot vállaltak ezzel, hiszen nagy valószínűséggel éppen az a több százezer, esetleg millió szavazat fog hiányozni a győzelmükhöz, amit a többi ellenzéki párt támogatói tudtak volna adni. De számukra sokkal fontosabb volt az, hogy megtartsák az identitásukat, valamint a hitelességüket és ezt kívülre is világosan kimutassák. Komolyan vették tehát azt a korábbi álláspontjukat, hogy a baloldali pártok 20. századi pártok, míg a Jobbik 21. századi pártnak tekintendő. Azt gondolom, hogy ez a magatartás nem most, hanem inkább később, akár a 2022-es választáson fog igazán gyümölcsözni. Addigra a párt lerázhatja magáról a korábban rájuk aggatott “fasiszta”, az “antiszemita” vagy a “cigánygyűlölő” párt jelzőket és egy igazi európai típusú demokratikus párttá válhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.