2018. március 14., szerda

EGYRE JÖNNEK A FIGYELMEZTETÉSEK A MAGYAR KORMÁNYNAK: NEM KÉNE EZT CSINÁLNI! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.14.


- Asselborn és Schröder sürgeti az európai szolidaritást, név szerint bírálva Magyarországot és Lengyelországot

- Közép-Európa ukránokkal próbálja enyhíteni a kivándorlás és a demográfia okozta munkaerőgondokat

- A szélsőjobbos Osztrák Szabadságpártnak sem kell a CEU

Die Welt

A luxemburgi külügyminiszter óva intette az uniós tagállamokat attól, hogy megkérdőjelezzék a nemzetközi egyezményeket és szabályokat. Asselborn az ország parlamentje előtt ismertette a kormány külpolitikai elképzeléseit és azt hangsúlyozta, hogy mind inkább támadások kereszttüzébe kerülnek a sokoldalú megállapodások, illetve szabályrendszerek. Korábban az EU pl. egységesen vélekedett arról, hogy a két állam-megoldást pártolja Izraelben, ám ebből többen kitáncolnak – főleg a mostani amerikai vezetés hatására. Vagyis – tette hozzá – egyértelműen látszik, hog egyes hatalmak a saját szakállukra akarnak eljárni, mint ahogy az is, hogy aláássák az emberi jogokat és a jogállamot. Ám az uniónak szembe kell szállnia az ilyen törekvésekkel. A miniszter bírálta azokat az államokat, amelyek – mint Magyarország – megakadályozták a bevándorlási gondok közös megoldását. Mint mondta, a tagok többsége, még mindig védelmet akar nyújtani a menekülteknek, az viszont nem megy, hogy bizonyos kormányok, amelyek a bőrszín vagy a vallás miatt nem kívánnak segíteni, rákényszerítsék akaratukat a többiekre.

Die Presse

A volt német kancellár mind inkább azt tapasztalja, hogy széttart Európa, gyengül a szolidaritás, viszont erősödik a nemzeti önzés, nem utolsósorban a magyar és a lengyel politika miatt. Schröder az európai helyzetről tartott előadást az osztrák parlamentben Schüssel volt kancellár és az Osztrák Külpolitikai Társaság felkérésére. Rámutatott, hogy az amerikai vezetés is a populizmust, a kirekesztést és a megosztást írta a zászlajára, de ő maga részéről nem adja fel a reményt, hogy az Egyesült Államok ismét vállalja a rá nehezedő globális felelősséget és visszatér a nemzetközi együttműködéshez. Amúgy a német szociáldemokrata politikus elengedhetetlennek tartja a francia-német motort. Egyben úgy látja, hogy az EU-nak egységes választ kell adnia az acélra és alumíniumra kirótt amerikai vámokra, de egy gazdasági háborúban egyik fél sem lehet győztes.

Schröder zsákutcának gondolja a földrész visszalakítását nemzetállamok sokaságává. Ettől még az EU-nak kevésbé kell beleszólnia helyi és regionális szinten a dolgokba, ám egyébként nagyobb cselekvőképességet kell kivívnia. Mert ha Európa globális szerepet akar betölteni, akkor közös hangon kell megszólalnia. Igen fontos a külső határok védelme és a biztonságpolitikai együttműködés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.