2018. március 22., csütörtök

ERDOGÁNNÁL IS BEVÁLT A MAGYAR MÉDIAMODELL

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa
2018.03.22.


A török kormányhoz és a Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz közelálló Demirören csoport megvásárolta a tekintélyes Hürriyet török napilapot is birtokló Dogan Holding összes sajtóorgánumát – írta szerdán a legnagyobb török ellenzéki napilap, a kemalista Sözcü.

Az adás-vétel tehát a Hürriyet mellett a Posta napilapot, a Fanatik sportújságot, a CNN Türk hírtelevíziót, a Kanal D televíziót, valamint a Dogan minden egyéb újságját, folyóiratát, és televízióját is magában foglalta. A Demirören 1 milliárd 250 millió dollárt (mintegy 316 milliárd forint) fizetett a sajtóorgánumokért. A kormányközeli csoport 2011-ben már megvette a Dogan Holdingtól a Milliyet és a Vatan című napilapokat, amelyek azután a török vezetés álláspontját kezdték el tükrözni. A Dogan annak idején a Milliyet 1979-es megvásárlásával lépett be a médiapiacra, majd a legnagyobb törökországi médiacsoporttá nőtte ki magát. A mostani üzlettel a Demirören ezt a címet átvette a Dogan Holdingtól.

A BirGün ellenzéki török napilap szerdai beszámolója szerint Törökország 29 napilapjából (a sport-, a gazdasági és az idegen nyelvű újságokat leszámítva) 21 kormányközeli kézbe került. A példányszámok tekintetében a kormánypárti lapok aránya eléri a 90 százalékot is – írta a BirGün...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.