2018. március 10., szombat

EZZEL A JELÖLTÁLLÍTÁSI RENDSZERREL NEM SZABAD NEKIMENNI MÉG EGY VÁLASZTÁSNAK

ÁTLÁTSZÓ - ÍGY ÍRNÁNK MI BLOG
Szerző: alkotmányjogászok
2018.03.09.


Ami idén megy, az rosszabb, mint a legsötétebb kopogtatócédula-vásárlásos idők: ha a választópolgárok adatainak védelme egy kicsit is fontos lenne a törvényalkotóknak, akkor az új Országgyűlés első megszavazott törvénye szólna arról, hogy pártok és jelöltek ne kezelhessék az őket jelölők adatait, hanem közvetlenül, a választási szerveknél ajánljanak jelöltet a választópolgárok. Az egyedüli jó hír ennek a hétnek a végére az, hogy kedd óta öt kamupárt listaállítása elvérzett az utolsó pillanatban benyújtott ajánlások ellenőrzése során és várhatóan 3-5 követheti még őket, így végül “csak” 24-26 párt szerepel majd a szavazólapon. A listás párttámogatások lehetséges legmagasabb összege is csökkent emiatt: 8,7 milliárd helyett már csak 7 milliárd – itt 6,3 milliárd körül lehet majd a vége.

Nézzük először, hogy mi történt szerda óta, amikor utoljára foglalkoztunk a jelölt- és listaállítás állásával. A sajtóban azóta is forgó negyven bejelentett pártlistára vonatkozó adatot már akkor árnyaltuk azzal az információval, hogy öt párt (a Tenni Akarók Magyarországi Pártja, a Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, az Összefogás a Civilekért, az Együtt a Magyar Kisebbségekért és a Hátrányos Helyzetűekért Párt és az Alternatív Magyar Néppárt) csak blöffölt, már a lista leadásakor sem volt annyi bejelentett jelöltjük, amennyivel listát lehetett volna állítani. Személyes kedvencünk az Alternatív Magyar Néppárt, amelyiknek – és ez már végeredmény – 0 darab sikeres jelöltállítása van. Emlékezetes lesz még, hogy a TAMP (ami – lásd még Júdea Népe Front-Júdeai Népfront a Brian életéből – nem keverendő össze a Tenni Akarás Mozgalommal, akiknek lesz is listájuk) választástörténeti kuriózumként viszonylag rövid, egyfős országos listát állított – volna. Emellett már kedden látszott, hogy idén FKGP-lista sem lesz: akkor még csak a budapesti jelöltállítás kudarca miatt volt ez bizonyos, de mostanra kiderült, hogy darabra sincs meg a 27 jelöltjük.

A fennmaradó 34 pártból azonban ma hajnalig – hacsak az elutasításokat nem tudják nagyobb számban sikeresen támadni, amire kicsi az esély – elköszönhettünk a Mi Pártunk – IMA, a Lendülettel Magyarországért, a Haladó Magyarországért Párt, a Szegényekért Párt és a Demokrata Párt nevű formációktól is. Közülük a hírekbe a héten csak a Lendülettel Magyarországért került be, ők viszont azzal, hogy Lévai Katalin aláírásait valaki minden valószínűség szerint a fideszes jelölt ajánlásairól másolta. Így
jelenleg 22 pártlista biztos, további 6 pedig éppen billeg. Ha tippelnünk kell, akkor 25 lesz a vége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.