2018. március 22., csütörtök

HANGFELVÉTEL: ÁDERÉK ODASZÓLTAK, HOGY GYORSAN KÉNE 200 MILLIÓ

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.03.22.


Elnök Úr, mi van má’? – Pálinkás József egy belső megbeszélésen munkatársai előtt Áder Jánosnak címezve poénkodott, amikor úgy érezte, csőbe húzták. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője az államfő környezetéből érkezett kérésnek megfelelően megtett mindent, hogy időben meglegyen a pénz az államfőnek fontos budapesti Víz Világtalálkozó magyar sztártalálmányának legyártásához, ám egy ideig úgy nézett ki, hogy a rendkívüli gyorsasággal megadott 200 milliós támogatás ellenére nem készül el a napelemes víztisztító konténer. A birtokunkba került hangfelvétel szerint az államfő környezetéből a hivatalos utat megkerülve lobbiztak a cég támogatásáért.

2016 novemberében még nem volt Magyarország ellensége az ENSZ. A Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit) meghívottjai között volt a világszervezet számos vezető tisztségviselője, sőt maga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is küldött videoüzenetet a megnyitóra, amit Áder János köztársasági elnök beszéde után mutattak be a Millenárison.

Áder, aki egy időben kacérkodott az ötlettel, hogy megpályázza az ENSZ főtitkári posztját, az utóbbi években környezetvédő imázst épített ki magának, a világtalálkozó idején pedig különösen rákapcsolt fenntartható fejlődés programjának hirdetésére.

A víz ma a legveszélyeztetettebb erőforrás, ezért el kell érni, hogy a víz váljon a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé

– mondta a köztársasági elnök a megnyitón.

Az Áder János számára széles körű nemzetközi figyelmet biztosító rendezvény előkészítésébe azonban kis hiba csúszott, késésben volt a házigazda standjának fő helyére szánt magyar találmány megvalósítása. Már csak pár hónap volt hátra a megnyitóig, amikor kiderült, hogy még jelentős összegű támogatásra is szüksége lenne az Aquaprofit Zrt.-nek az IWAT (Intelligent Water Aid Technology) névre keresztelt mobil ivóvíz-előállító konténerének elkészítéséhez.

A 24.hu információja szerint a problémát úgy oldották meg, hogy Áder János környezetéből odaszóltak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba, hogy kellene egy kis segítség. Mégpedig 200 millió forint.

A legmagasabb helyről érkező telefon feladta a leckét Pálinkás Józsefnek. Az innovációs hivatal vezetője egy belső megbeszélésen jelentette be:

Van itt egy projekt, amit meg kell oldani, és én majd megoldom a saját keretemből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.