2018. március 31., szombat

ITT EGY ÚJABB LISTA, AMINEK MAGYARORSZÁG VAN AZ ALJÁN, ÉS EZ SOKAT ELMOND AZ ÉLETÜNKRŐL

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.03.29.


Sokféle listát készít az Európai Unió statisztikai igazgatósága, az Eurostat. Egy szerdán publikált friss adatsor látszólag marginális területet jellemez: arról szól, hogy egy adott ország 16 évnél idősebb lakóinak hány százaléka vett részt a saját hobbijához kapcsolódó (tovább)képzésben. A listát a magyar interneten a Vakmajom Facebook-oldal tette közzé.

A lista tehát nem jólétről, munkaerőpiacról, gazdasági növekedésről szól, mégis sokat elárul arról, hogyan viszonyulunk a tanuláshoz, mennyire végezzük azt saját örömünkre, és mennyire inkább kényszerből, ahogy az iskolában megszoktuk. Maslow-i értelemben mennyi időt szánunk a saját szívügyünkre, akarunk-e abban is fejlődni, vagy csak gyűrjük egymás után a hétköznapokat, mert más úgysem fér bele?

Európai uniós szinten jellemzően a nők hajlamosabbak a hobbijukkal összefüggő képzésben részt venni, mint a férfiak (12, illetve 10 százalék), a nemek közti különbség Finnországban és Németországban volt a legnagyobb. Az iskolai végzettséggel egyenes arányban nőtt azoknak az aránya, akik végeztek ilyen tanfolyamot, és minél fiatalabb volt a válaszadó, annál valószínűbb, hogy részt vett a szívügyével kapcsolatos képzésben.

Íme a 2016-ban felvett adatok alapján összeállt lista az EU-tagállamokról, valamint Norvégiáról és Sávjcról. Az élén Dánia (41,1 százalék), Svájc (27,1 százalék) és Finnország (19,9 százalék) áll, a sereghajtó pedig Horvátország (4,5 százalék) és Románia (1,9 százalék) után Magyarország (1,8 százalék)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.