2018. március 4., vasárnap

KARÁCSONY: HOZNI LEHET 40 KÖRZETET, ÍGY MEGRENDÜLHET ORBÁN BIRODALMA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.04.


- A szlovákok azt hitték, hogy a korrupciót tekintve különbek a magyaroknál, pedig nem;

- Az MPSZ-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje patthelyezetet jósol a választások után, de lehet, hogy Orbán talál valakit koalíciós partnernek;
- Orbán mindent egy lapra tesz fel az uniós támogatások ügyében.


FT

Szlovákia mélyben gyökerező korrupcióval küszködik, a kettős újságíró gyilkosság arra ébresztette rá az országot, hogy félre kell tenni a derűlátást, mert a helyzet azért nem annyira jó. Vagyis hogy téves a feltételezés, hogy különösen a magyar és a lengyel jogállami gondokhoz képest jobban mennének a dolgok. Az egyik vezető újság kiadója úgy fogalmaz, hogy már-már szigetnek látták magukat, miután évtizedekig le voltak maradva a térségben és tudták, hogy fel kell zárkózni. Kuciak és barátnőjének halála felháborodást váltott ki a szlovákok körében, mert a jelek arra utalnak, hogy mindkettőjüket megbízásból ölték meg.

A Kuciak-ügy jelkép és rá kell jönni, hogy még küzdeni kell a szabad országért, miközben a gazdaság szárnyal. Csak éppen sokan panaszkodnak arra, hogy a korrupció továbbra is megfertőzi az életet. Pl. az üzleti életben, de az egészségügyben is. Az nem lehet tudni, hogy mi lesz a gyilkosság következménye a politikában. De a nyomás erősödik a kormányra, mivel az áldozat utolsó cikke szálakat mutatott ki az olasz maffia és Fico két közeli munkatársa között. Egyelőre mindketten felfüggesztették munkájukat, bár tagadják a vádat. Az egyik legnevesebb elemző, Meseznyikov valószínűnek tartja, hogy lemond a belügyminiszter és a rendőrfőnök. A Német Külkapcsolati Tanács egyik szakértője azt mondja, Szlovákia átlépett egy vonalat. Hozzátette: az ország egyetlen nagy falu és mindenki érzi ezt.

Die Presse

Meginoghat Orbán Viktor biztosnak hitt hatalma, mert Karácsony Gergely, az új politikai csillag egyesíteni igyekszik az ellenzéket. Az ingujjas miniszterelnökhöz képest a szocialisták és a Párbeszéd jelöltje ártalmatlannak tűnik, pedig ő a leghitelesebb kihívó. Az egyetlen, aki megközelíti a népszerűségi listán a kormányfőt. Igazából persze Vona Gábornak kellene a logikus riválisnak lennie, mégis Karácsony a vezérürü. Némiképp átalakította Orbán mondását, miszerint forradalmár nép a magyar, mert ő azt hirdeti, hogy forradalmat akar. Bejött a húzása, hogy szövetségre lépett a szocialistákkal. Az MSZP és a Párbeszéd mellett az idáig biztos vesztesnek látszó trió 3. tagja a DK, és ez a hármas váratlanul reménysugárrá lépett elő. A lökést Hódmezővásárhely adta meg, ahol olyanok is elmentek szavazni, akik korábban sohasem. Ebben nagy szerepe volt az Elios-ügynek, a polgármester választás állásfoglalás lett a sógorság-komaság ellen, ami sokat szerint az orbáni rendszer ismertetőjegye lett.

Karácsony úgy látja, hogy a siker receptje, ha mindenki összefog egy ellen. Szerinte bejöhet, köszönhetően a Fidesz által bevezetett választási rendszernek, amelyben az egyéni körzeteknek jut a döntő szerep. Azon múlik az eredmény, hogy sok választó és viszonylag kevés jelölt legyen, leginkább körzetenként egy-egy az ellenzéki oldalon. Ha 40 helyen sikerül győzni, akkor Orbánnak nincs többsége, de 50-nél az ellentábor kerül fölénybe – hangsúlyozza a politikus, kiemelve, hogy a 40 mandátumot szinte biztosan hozzák. De az 50 sem lehetetlen, bár nem valószínű. Inkább patthelyzet képzelhető el. A miniszterelnök maga abból indul ki, hogy lesz összefogás, beleértve a Jobbikot is. Leginkább mégis abból lehet kiindulni, hogy a Fidesznek meglesz az abszolút többsége. Ha mégsem, akkor egy nyugati diplomata szerint biztosan talál valakit a párt, akivel koalícióra tud lépni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.