2018. március 30., péntek

KI A FIÁÉRT, KI A KÖZMUNKÁÉRT MEGY EL VÁLASZTANI

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.03.28.


A választásokat érzik az egyetlen beleszólási lehetőségnek a politikába, ezért mennek majd el nagy számban szavazni a Nógrád megyei Pásztó és Szirák szegényebb lakosai. Vannak, akik kivándorolni kényszerült gyerekeik miatt bánkódnak, vannak, akik az egyetlen munkalehetőségüket: a közmunkát féltik. De abban egyetértenek, hogy valamiféle állampolgári kötelességük voksolni két hét múlva vasárnap. Szirákon közös eredményvárás várható a falu központjában lévő vegyesbolt előtt.

“A szemét miatt jöttek?”

– kérdezi autójából kihajolva egy férfi a Nógrád megyei Pásztó szélén, látva, hogy épp egy kormánypárti választási szórólapot veszünk fel az út széléről.

Mikor megmondjuk, hogy nem, hanem azért, hogy megkérdezzük a helyieket, elmennek-e a két hét múlva esedékes országgyűlési választásokon szavazni, a férfinek van véleménye.


Ránk már nem illik az a kép, hogy a cigányok könnyen megvezethetők, el fogunk menni és tudatosan fogunk szavazni – arra, akinek köszönhetően lett rendes bejelentett munkánk”

– magyarázza, és közben a kocsiban ülő kollégái is bólogatnak. Épp most érkeznek munkából, egy helyi, lámpákat gyártó üzemben dolgoznak mindhárman. “A munkások 90 százaléka roma nálunk, ez korábban elképzelhetetlen lett volna” – mondja, majd a brigád továbbgurul.

Látnak még fantáziát a demokráciában?

Pásztó Nógrád megye keleti részén, a Mátra lábánál fekvő 17 ezres kisváros. Déli peremén az átlag lakossághoz képest főként alacsonyabb jövedelmű, szegényebb helyiek laknak, romák, nem-romák vegyesen.

Azért jöttünk éppen ide, mert arra vagyunk kíváncsiak, a szegényebb, jellemzően fizikai munkából élő lakók várhatóan mennyire aktivizálódik majd a parlamenti választásokon – mennyire érzik, hogy van beleszólásuk az országos politikába.

“Én biztosan elmegyek szavazni, 2014-ben is voltam, most is viszem magammal az egész családot” – magyarázza egy idősebb hölgy, Juhász Péterné, aki a város másik felén lakik, most testvéréhez jött ide látogatóba. Útközben találkozott a mellette sétáló Tari Katalinnal, aki egyetértően bólogat Juhászné válasza hallatán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.