2018. március 18., vasárnap

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA, FIGYELJ!

VÁROSI KURÍR - KULTÚRA
Szerző: TAMÁS TIBOR
2018.03.18.


Senki nem állíthatja többé, hogy nem kell cselekednie, hiszen nem olvasott, nem hallott a láthatatlan Magyarország szenvedéséről. Az Igazgyöngy Alapítvány létrehozója és vezetője, L. Ritók Nóra könyvét a legjobb szakértők is egybehangzóan méltatják.

Éhesen, gyógyszer nélkül, teljes kilátástalanságban

Gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban. Éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban

– így ajánlja a könyvet a Tea Kiadó. –

L. Ritók Nóra megmutatja ennek a legtöbbünk számára láthatatlan világnak a kegyetlen mindennapjait. Rávilágít, hogy az oktatási rendszer miért képtelen a sorsukra hatással lenni, és miért tehetetlen a szociális ellátórendszer a mélyszegénységgel szemben. Személyes hangvételű, megrázó írásaiban nem hallgatja el saját kudarcait és vívódásait sem, melyeket az általa létrehozott, a gyerekeket és környezetüket sikeresen segítő civil szervezet és művészeti iskola működtetésekor nap mint nap átél.”

Ö nem beszél az evangéliumról, hanem egyszerűen éli a rászorulók között

A “Láthatatlan Magyarország” című kötetet olyan kiválóságok dicsérik, mint Ferge Zsuzsa és Vekerdy Tamás.

Méltató soraik mellett találjuk Titusz atya alábbi gondolatait is:

Gyümölcseiről ismeritek meg a fát!” Sok éve ismerem L. Ritók Nórát, találkoztam vele Berettyóújfalun, Hencidán és meghívtam Pannonhalmára előadni. A szavakon túl, ami teljesen lenyűgöz benne, azok a tettei. Ö nem beszél az evangéliumról, hanem egyszerűen éli a rászorulók között.

Titusz atya és L. Ritók Nóra közös munkájáról, és egy kelet-magyarországi cigánysorról induló fiatal csodaszámba menő előrehaladásáról néhány évvel ezelőtt a Vasárnapi Hírek riportjából olvashattunk.

István új sorsot kapott a híres pannonhalmi gimnáziumban

Két éve egy halmozottan hátrányos helyzetű, roma származású fiút vettünk fel, olyan lemaradásból érkezett, hogy szinte elmondhatatlan… A fiú ma már 11.-es és semmi probléma nincs vele” – mondta el a 2015-ös riportban Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója.

István “…érkezett „legmesszebbről” Pannonhalmára. Egy Hajdú-Bihar megyei faluban nőtt fel három testvérével, de miután tízéves korában elveszítette édesanyját, vizet hordott, kapált, nevelgette testvéreit. Arról beszélt a riporternek, Krausz Viktóriának, hogy a sok nélkülözés közepette leginkább maga a gyerekkor hiányzott neki. „Ki akarok törni az előítéletekből. Tudom, ehhez sok kitartás és erő kell, de szeretnék továbbtanulni, és majd történelemtanár lenni. A családomon kívül szeretném, ha Nóri néni is büszke lenne rám” – mondta István, utalva arra, hogy L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője figyelt fel rá, és az ő segítségével, valamint egy budapesti támogatónak köszönhetően járhatott a pannonhalmi gimnáziumba.

Eleinte nagyon nehéz volt, kilógtam innen, de az osztálytársaim rengeteget segítettek. Egyszer-kétszer volt, aki lecigányozott, de nem szóltam vissza és árulkodni sem mentem. Ma már teljesen elfogadnak, sok barátom van, a budapesti pártfogómnak köszönhetően ugyanolyan ruhákba járok, mint ők, és nagyjából utolértem őket a tanulásban is. Nyáron levendulát arattam, a pénzt pedig hazaadtam, jó lenne, ha a testvéreim is tanulnának.”
A mennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiai közül, velem cselekedtétek meg (Máté 25: 31-46;)

Vekerdy Tamás, a kiváló pszichológus, gyermeknevelési és oktatási szakértő írja L. Ritók Nóra munkájáról:

Magát kereszténynek/keresztyénnek valló Magyarország kormánya figyelj, itt valaki prédikál! A textus a názáreti zsidó mester szava, akit te istenednek vallasz:

“…éheztem és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok; jövevény voltam és befogadtatok engem; mezítelen voltam és felruháztatok…Akkor felelnek majd neki az igazak, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, és tápláltunk volna? vagy szomjúhoztál és innod adtunk volna? És mikor láttuk, hogy jövevény voltál és befogadtunk volna?… Bizony mondom néktek, a mennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiai közül, velem cselekedtétek meg.” (Máté 25: 31-46; Az utolsó ítéletről)
Ezek az igazak, ők jobbkéz felől állnak, és felvétetnek az Atya birodalmába; balkéz felől állnak azok, akik nem ismerték fel a legkisebbekben a legnagyobbat. Vettetnek az örök tűzre.

Olvassátok hát a prédikációt a mindennapok pontos példáival. Nektek szól, több mint 300 oldalon.

És döntsétek el – h
a hiszitek a hiteteket: ti melyik oldalra szeretnétek kerülni.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.