2018. március 2., péntek

MÁRI-ZAY BELENÉZETT A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI KÖLTSÉGVETÉSBE, ÉS MEGDÖBBENT

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2018.03.02.


Míg Hegedűs Zoltán, Márki-Zay ellenfele azt állította a kampányban, hogy nincs Hódmezővásárhelynek tartozása, az új polgármester úgy látta, hogy négymilliárd forinttal adós a város. Hegedűs viszont továbbra is kitart amellett, hogy nyugodt szívvel adja át hétfőn az irányítást.

Négymilliárd forintot meghaladó tartozása van a városnak a Nemzeti Követeléskezelő Zrt felé, ezen túl 879 millió forint erejéig kezességet is vállalt az önkormányzati cégek részére, de azt még nem tudjuk, hogy mennyi ezeknek a tartozása” – sorolta Márki-Zay Péter, aki vasárnapi megválasztása óta naponta bejár a Városházára, hogy lépésenként betekinthessen az önkormányzat dolgaiba.

Ezekről az aggodalmairól Márki-Zay már beszélt a helyi rádió élő adásában, majd szintén csütörtökön az ATV műsorában is. Hegedűs Zoltán, a város korábbi alpolgármestere pénteken reggel, váratlanul hívott össze sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta, hogy nyugodt szívvel készül a hétfői átadás-átvételre. Hegedűs azt is hozzátette, hogy a város gazdálkodása stabil, a Márki-Zay Péter által említett, négymilliárd forintot meghaladó tartozásról annyit mondott, hogy az nem hitel, hanem részletfizetési kötelezettséget ró a városra.

Miről van szó?


Egy régi ügyről van szó, még a Zsigmondy Béla Zrt., a vásárhelyi önkormányzat tulajdonában álló vízmű 2006-ban több mint hárommilliárd forint értékben bocsátott ki svájcifrank-alapú kötvényt a Raiffeisen Banknál, amit az Erste Bank később megvásárolt. A konstrukció 20 éves futamidőre szólt, az első öt esztendőben csak a kamatokat kellett fizetni. A 2008-ban kezdődött pénzügyi válság ugyan teljesen átírta a kibocsátáskor érvényes feltételeket, a Zsigmondy Béla Zrt. azonban rendben fizette a kamatot, majd a tőkerészleteket is.

2014 januárjától viszont a regionálissá váló vízmű vagyonáról, azzal együtt az adósságáról is vita alakult ki a kötvényeket kibocsátó önkormányzati cég és jegyző bank között, ami végül a bíróságig jutott, azonban még 2016-ban peren kívül megegyeztek a felek. Itt ismerte el a vásárhelyi önkormányzat az akkor ötmilliárd forintra rúgó tartozását, és a törlesztésben is megállapodtak, de ezek részleteiről nem szívesen nyilatkoztak a hódmezővásárhelyi városvezetők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.