2018. március 5., hétfő

MÁRKI-ZAY NAGYKOALÍCIÓBAN EGYESÍTENÉ AZ ELLENZÉKET - HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERE SZERINT AZ ELLENZÉKI PÁRTOK EGYMÁST FELÜGYELVE ÁLLÍTHATNÁK HELYRE A DEMOKRÁCIÁT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2018.03.05.


– Bár bizalmatlanok egymással az ellenzéki pártok, pontosan emiatt tudnák helyreállítani a fékek és ellensúlyok rendszerét, hogy egymást is ellenőrizzék. Az orbánizmust felváltva ez hozhatná el a demokráciát – mondta a Magyar Nemzetnek Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely szombaton esküt tett polgármestere.

A függetlenként indult városvezető jelentős nyomást helyezett az összefogás kérdésében az ellenzéki pártokra – egyúttal mozgósította a kormányváltást akarók csoportját – azzal, hogy egy ősfideszes körzetben legyőzte Lázár János miniszter pártfogoltját, Hegedűs Zoltánt az időközi polgármester-választáson. Márki-Zay Péter többször is hangsúlyozta, hogy csak a változást akarók teljes palettájával győzhető le a Fidesz, ennek érdekében az ellenzéki pártoknak választási együttműködést kell kialakítaniuk.

Márki-Zay szerint bár problémának tűnhet, hogy a pártok „nem bíznak egymásban”, a visszaállított jogállam kereteiben működő – akár nagykoalíciós – kormányzás mindenképpen jobb a mostaninál, mert a demokratikus vita visszatérne a közügyek alakításába.

A polgármester szerint szerencsés helyzet, hogy a három legjelentősebb ellenzéki erő, az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és az LMP közel azonos erejű pártok. Szerinte így győzelmük esetén egyik sem ülhetne úgy Orbán Viktor helyébe, hogy érintetlenül hagyja a rendszert, és maga kezdi élvezni azt, ahogy a Fidesz tette. – Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje keresett fel, hogy vegyek részt a baloldal március 15-i megemlékezésén. Jeleztem, hogy csak akkor állok színpadra, ha Szél Bernadett és Vona Gábor is ott áll majd – mondta lapunknak Márki-Zay. Hozzátette, a másik két jelentősebb ellenzéki párt még nem kereste meg. Számára az is a lehetséges forgatókönyvek között szerepel, hogy a külön-külön megtartott ellenzéki megmozdulások egy közös megemlékezésben érjenek véget, jobb- és baloldali választókkal, akikről többször is „rendszerváltóként” beszélt. Magát a „kiábrándult fideszesek nem létező pártjába” sorolta, elsősorban ezt a csalódott csoportot szeretné bevonni a rendszerváltó együttműködésbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.