2018. március 25., vasárnap

ORBÁN KEZÉBŐL ESZNEK AZ EGYHÁZAK, AVAGY LÉTREJÖTT A TRÓN ÉS AZ OLTÁR SZÖVETSÉGE

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Bf
2018.03.25.



Orbán az elmúlt nyolc évben gyakorlatilag megvette az egyházak támogatását, lojalitását. Az egykori liberális, ateista ifjú rájött, hogy politikai pályájához az egyházakra szüksége van, ezért gyorsan váltott. Létrejött a trón és az oltár szövetsége. Hol vannak már azok az idők, amikor a parlamentben a Fidesz akkori frakcióvezetője–akit Orbán Viktornak hívtak– a visszaemlékezések szerint hangosan vezényelt: “Csuhások! Térdre, imához!


Lássuk a tényeket:

Az egyházakat az Országgyűlés –a kormány javaslatára–számos jogcímen és évente több alkalommal támogatja. Ha összeadjuk a 2018-as költségvetés különböző fejezeteiben található tételeket, akkor az egyházakra körülbelül 60 milliárd forint közpénz megy el. Ugyanakkor gyakorlat, hogy a klérus év közben is többször, többféle jogcímen kap különböző összegeket.

- Egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatása: 3 milliárd forint;

- Hitoktatás támogatása: 3 milliárd forint

- Az egyháznak vissza nem adott ingatlanok utáni járadék: 18 milliárd forint

- Személyi jövedelemadó támogatás: 9 milliárd forint

- Az 5000 lakosnál kisebb településeken szolgáló egyházi személyiségek jövedelempótléka: 2,6 milliárd forint

- Egyházi közösségi célú programok: 18 milliárd forint

- A külhonban szolgálatot teljesítő egyházi személyek támogatása: 400 millió forint

- A 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus támogatása: 22 milliárd forint

- 2017. februárban: 14,27 milliárd forint

- 2017.december: 80 milliárd forint

- 2016. december: 118 milliárd forint

Van tehát mit a tejbe aprítania az elismert egyházaknak, kilóra meg vannak véve.

Nem véletlen, hogy a templomokban a Fidesz mellett kampányolnak, illetve imaláncokat szerveznek Orbán támogatására. Valószínűleg ezzel magyarázható az is, hogy katolikus vezetők–tisztelet a kivételnek–csendben voltak a menekülthullám idején, hallgatnak a nyomorról, a gyermekéhezésről. A mai–állam által elismert- egyházak többsége Orbán kiszolgálója, a tenyeréből eszik.

A valódi karitatív munkát ellátó egyházakat, mint Iványi Gábor vezette Magyar Evangélikus Testvérközösség, a hatalom semmibe veszi. Orbánék nem tűrik, – még az egyházi vezetőktől sem–ha kilógnak a sorból. Láthattuk, hogy milyen méltatlan módon vett részt a helyi katolikus plébános a hódmezővásárhelyi kampányban.

A mai hatalommal való kapcsolatáról, Iványi Gábor így beszélt egy interjúban:

Én maradtam az, aki voltam, a szabadságért lelkesedő, a gyöngébbek és a jogfosztottak jogait követelő, vagy mondjuk úgy, liberális ember. Orbán Viktor pedig egy olyan irányba ment el, amit akkor, amikor megismerkedtünk, megvetett. Nekem nincs semmi dolgom egy olyan iránnyal, ami a mások jogait korlátozza, elveszi a mások pénzét, vagy elhallgattatja a politikai ellenfeleit. Ha Orbán Viktor így gondolkodott volna 25 évvel ezelőtt, akkor soha semmilyen kapcsolat nem alakult volna ki közöttünk. Újra meg kellene térnie, hogy mi egy platformon tudjunk mutatkozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.