2018. március 19., hétfő

REPUBLIKON: ÁTSZAVAZÁSSAL IS MEGVERHETŐ A FIDESZ!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.19.


A Republikon intézet elemzése szerint visszalépések nélkül, a választók tudatos átszavazásával is megverhető a Fidesz. “Ha a választók akár csak kis része is átszavaz az esélyes jelöltre, a Fidesz az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet.”- írja az intézet.

A Republikon Intézet 51 választókerületet rendezett sorba aszerint, a baloldal vagy a Jobbik jelöltje kerülhet-e közelebb a Fideszhez – vagy előzheti meg a kormányoldalt. E körzetek megnyerése már bőségesen elég az abszolút többség megakadályozásához. Az Intézet a támogatottsági adatokból és az egyes választókerületek 2014-es eredmények alapján képzett területi súlyaiból indult ki.

Az intézet szerint a közvéleménykutatási adatokból az látszik a Fidesz a 2014-es támogatottsági szintjén van, illetve az is látszik, hogy az ellenzéki választók nagyobb arányban lehetnek hajlandóak egymás jelöltjeire átszavazni, mint négy évvel ezelőtt.

Az intézet szerint, ha a választók maguk felismerik az adott választókerületben esélyes jelöltet, és akár pártszimpátiájukat félretéve egyéniben átszavaznak erre a jelöltre, a Fidesz a 2014-esnél lényegesen több körzetben veszíthet.

A Republikon szerint erre 51 körzetben van esély. Az 51 körzetből 34 helyen a baloldal, 7 helyen a Jobbik az esélyesebb a Fidesz legyőzésére; 10 körzet esetén megítélésünk szerint nem meghatározható, hogy a baloldal vagy a Jobbik indul-e jobb helyzetből.

Pont ezért a Republikon közzé is tett egy táblázatot erről az 51 körzetről.

A baloldal által megnyerhető 34 körzetből a pártok közötti megállapodások értelmében 17-ben az MSZP-Párbeszéd szövetség állított jelöltet, 14-ben a Demokratikus Koalíció, 1 körzetben az LMP, két körzetben pedig a baloldali pártok által támogatott független jelölt indul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.