2018. március 10., szombat

VADSZTRÁJKOLÓ AMERIKAI TANÁROK FEJLESZTIK KI A TRUMPOK ÉS ORBÁNOK ELLENSZERÉT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.03.10.


Február 22-én az egyesült államokbeli Nyugat-Virginiában teljesen leállt a közoktatás, több mint 20 ezren, tanárok és az iskolai személyzet kezdett vadsztrájkba. Kilenc munkanapon keresztül, egészen március 6-ig az 1,8 millió lakosú állam összes közoktatási intézményének kapui zárva maradtak, a sztrájkoló tanárok elfoglalták az állami törvényhozás épületét, és csak akkor szüntették be a tiltakozást, amikor a republikánus ellenőrzés alatt álló képviselőház, szenátus és kormányzói hivatal közösen tett 5 százalékos béremelési ígéretet.

A nyugat-virginiai tanárok fizetése az egyik legalacsonyabb az USA-ban, az ötven államból csak négyben kevesebb a pedagógusok átlagfizetése. Nem a béremelés volt a sztrájkolók egyetlen követelése, az állam egészségbiztosítási rendszerének finanszírozási problémáira is megoldást kértek – és ezzel nem csupán saját, de az állam minden 7-ik lakójának harcát is a vállukra vették.

Az elmúlt években sorozatos megszorítások sújtották az egészségbiztosítási rendszert, egyre nagyobb anyagi terhek kerültek át az amúgy sem jól kereső emberek vállára, és erre a problémára gyors megoldás nem létezik. Mindenesetre a döntéshozók ígéretet tettek, hogy március közepén a tanárok bevonásával feláll egy válságtanács, amelynek majd a megoldást kell kidolgoznia.

A nyugat-virginiai iskolai dolgozók sztrájkja több fontos tanulságot is hordoz, melyek nem csupán az Egyesült Államokban, de itthon is hasznosak lehetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.