2018. április 17., kedd

A MAGYAR REZSIM A BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY A KAPITALIZMUS IS LEHET MÉLYEN AUTORITER

MÉRCE
Szerző: SCHEIRING LÁSZLÓ
2018.04.17.


Félrevezető lenne az állampolgárokon kérni számon egy vélt populista-antidemokratikus fordulatot. A magyarországi autoriter kapitalizmus nem jöhetett volna létre a hazai és külföldi gazdasági elit aktív közreműködése nélkül.

Az április 8-i országgyűlési választáson Orbán Viktor harmadjára is biztos győzelmet aratott. Habár egy évtizede még a demokratizálódás és a szabadpiaci reform sikerét ünnepelték az ország kapcsán, ma a liberális intézményeket felemésztő önkényuralom újabb példájaként szolgál.

Hogy Orbán meddig volt hajlandó elmenni a parlamenti többség bebiztosításának az érdekében, azt leginkább az ádáz menekültellenes kampány tette láthatóvá. Orbán, kihasználva a liberális politika kudarca által kiváltott indulatokat, 2010 óta saját berendezkedést épít: az autoriter kapitalizmust.

Ez a rendszer bár mélyen illiberális, de kapitalista: a magántulajdon és a profit logikája határozza meg, miközben az állami bürokrácia és intézményei alárendelődnek a pártfogolt nemzeti gazdasági elitnek.

Bourdieu-t idézve: elsorvasztja az állam bal kezét, míg a jobbat az egyet nem értők elnyomására, fegyelmezésére használja. A magyarországi tekintélyelvű fordulat megértése világszerte tanulságos lehet a demokrácia jövőjére, a liberális, toleráns, nyílt politikára nézve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.