2018. április 20., péntek

AHOL ISKOLÁZOTTABB A NÉPESSÉG, OTT KEVESEBBEN SZAVAZTAK A FIDESZRE

G7
Szerző: RIGÓ ANITA
2018.04.20.


Ahogyan a népesség jövedelmi viszonyai, úgy az iskolázottsága is nagyban befolyásolja, hogy mekkora arányú támogatottságot szerzett a Fidesz egy adott járásban az áprilisi országgyűlési választáson.

Megvizsgáltuk az iskolázottság és Fidesz-támogatottság kapcsolatát területi, járási szinten úgy, hogy összevetettük az összesen 197 járásban és fővárosi kerületben a legalább érettségivel rendelkező nagykorú lakosság arányát, illetve a Fideszre leadott listás szavazatok arányát (az érvényes szavazatokra vetítve).

Az érettségizettek és a Fidesz-szavazatok aránya között egyértelműen erős a negatív irányú kapcsolat, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb az egyik értéke, annál kisebb a másiké...

...A két változó közötti korreláció – egy 0 és 1 közötti pozitív vagy negatív előjelű szám, ami azt mutatja meg, hogy a két változó mennyire függ lineárisan egymástól – nagyon erős. Amikor a korreláció nullához közelít, akkor a két tényező nem függ egymástól, amikor pedig az 1 felé, akkor teljesen együtt mozognak. A legalább érettségivel rendelkezők aránya és a Fidesz szavazataránya között -0,7 ez a statisztikai mérőszám, ami azt jelzi, hogy erős a kapcsolat, és minél iskolázottabb egy járás népessége, annál kisebb arányban szavaztak a megjelentek a Fideszre.

Ez az összefüggés akkor is erős, ha külön régiónként nézzük meg járási szinten az iskolázottság és a Fidesz-szavazatok kapcsolatát. Egyedül a dél-dunántúli régióban nem érvényesül erősen ez a hatás, ahol több olyan járás is van, ahol a szavazók kevesebb mint 40 százalékának van érettségije, a többség mégsem a Fidesz-KDNP-re szavazott (Komlói, Szigetvári, Nagyatádi, Barcsi járások).

Ugyan Nyugat-Magyarország járásaira is érvényes, hogy az iskolázottság növekedésével csökken a Fidesz-támogatottsága, ez a régió némileg kilóg a sorból, mivel itt a legképzettebb népességgel rendelkező járásokban is 50 százalék felett volt a Fidesz-szavazatok aránya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.