2018. április 27., péntek

AZ EURÓPAI UNIÓ ÚJ PÉNZÜGYI FEGYVERT FOG BEVETNI - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.04.27.


A New York Times közli a Reuters hírügynökség jelentését, miszerint az Európai Unió a jövő héten új pénzügyi fegyvert fog bevetni annak érdekében, hogy megfékezze a keleti tagországokban terjedő illiberalizmust, amely az EU demokratikus alapjait veszélyezteti.

Brüsszeli tisztségviselők közlésére hivatkozva a Reuters úgy fogalmaz: az uniós vezetők körében csak Viktátorként emlegetett Orbán Viktor nagyarányú április nyolcadikai választási győzelme, valamint a lengyel bíróságok függetlenségének megőrzéséért vívott csata megszólaltatta a vészcsengőt - New York Times. A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság, Németország, Franciaország és más jómódú befizető országok támogatásával olyan javaslatot terjeszt elő szerdán, amely a 2021 és 2027 közötti költségvetés keretében azokat a támogatásokat, amelyekre a szegényebb keleti tagállamok rá vannak utalva, összekapcsolják a jogállamiság tiszteletben tartásával. „Ki lesz mondva a feltételhez kötöttség” – mondta a Reuters egyik forrása. Egy másik uniós forrás szerint a költségvetési nyomásgyakorlás megváltoztatja az eddigi játékszabályokat. Egy harmadik nyilatkozó arról beszélt, hogy az unióban „vannak olyan vezetők, akik másfajta értékekkel flörtölnek”. Ezzel – írja a Reuters nyomán a New York Times – arra utalt, hogy Orbán „illiberális demokráciát” hirdet, és támadja a Brüsszelnek tulajdonított nyitott menekültpolitikát, birodalmi törekvésekkel vádolja az uniós tisztségviselőket. „Ez nagyobb fenyegetés Európára nézve, mint a Brexit” – idézi a Reuters a név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrását. A beszámoló szerint a részleteken még mindig dolgoznak, és gyötrelmes tárgyalások várhatók.

A New York Times közli a Reuters egy másik jelentését is, amelyet Szófiából, az EU soros elnökségét adó Bulgáriából kelteztek. Ez arról szól, hogy a szerdán nyilvánosságra kerülő költségvetési előterjesztés – a migrációs nyomás elhárítása érdekében - tartalmazni fogja az unó külső határvédelmének megerősítésére szánt összegek jelentős növelését, a határvédelemre vezényeltek számának minimum megötszörözését. A mostani hétéves ciklusban 4 milliárd eurót irányoztak elő a külső határ védelmére, a következőben ezt mintegy 25 milliárdra akarják emelni.

Aggódó jelentést tett közzé a strasbourgi székhelyű Európa Tanács a szerb határ mentén létesített magyar tranzitzónákban uralkodó állapotok, elsősorban a fiatalkorú menekültek helyzete miatt – jelenti a francia AFP és az osztrák APA hírügynökség. A jelentést az az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó európa tanácsi szakértői munkacsoport, az úgynevezett GRETA két tagja készítette. Szerintük a kérdéses zónákban szűk konténerekben helyezik el a felnőtt kísérő nélküli, 14 éven felüli fiatalokat. Szögesdrótok között, állandó fegyveres felügyelet mellett tartják őket. A jelentés szerzői elsősorban azt bírálják, hogy a magyar hatóságok már 14 éves kortól a felnőttek közé sorolják a fiatalokat, és akként is bánnak velük, holott a nemzetközi gyakorlatban általában a 18. életév számít a felnőttség kezdetének. Az Európa Tanács szakértői szerint a tranzitzónák személyzete nem alkalmas arra, hogy megfelelő védelmet nyújtson ezeknek a fiataloknak egyebek közt a szexuális kizsákmányolással szemben.

A magyar belügyminisztérium visszautasította a bírálatot, mondván, szó sincs őrizetben tartásról, a tranzitzóna Szerbia felé nyitott, a menekültek oda bármikor visszatérhetnek. A dpa német és annak nyomán az APA osztrák hírügynökség arról ír, hogy Orbán Viktor jobboldali nacionalista kormánya fokozza a bíráló hangokra gyakorolt nyomást. A kormány ellenőrzése alatt álló Magyar Idők című lap tegnap kommentárban intézett támadást Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ellen, azt állítva, hogy egyoldalúan kedvez a „balliberális véleményformálók”megszólalásának, illetve írásaik bemutatásának. A német nyelvterületen a sajtó számottevő hírforrásának számító hírügynökségi jelentés a Magyar Idők által kipécézett írók közül kiemeli Nádas Pétert, Krasznahorkai Lászlót, Konrád Györgyöt, Dragomán Györgyöt és a 2016-ban elhunyt Esterházy Pétert. A tudósítás megjegyzi, hogy az április nyolcadikai választások óta a kormánymédia sorra támadja ellenséges hangvételű kommentárokban a kormánykritikus aktivistákat, újságírókat és tudósokat, és részleges listákat közöl róluk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.