2018. április 26., csütörtök

AZ ORBÁNIZMUS SZOMORÚ HOZADÉKA: MÉLYREPÜLÉSBEN A SAJTÓSZABADSÁG MAGYARORSZÁGON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.26.


- Magyarország 2010 óta majdnem 50 hellyel került hátrébb a sajtószabadság helyzete alapján

- Üzenet Seehofernek: az Orbánok, Trumpok nem megbízható szövetségesek

- A magyar miniszterelnök mint emancipunci: a nők alkalmatlanok a politikai pályára

Riporterek Határok Nélkül

Magyarország egy év alatt két helyet esett vissza a sajtószabadság állapotát tekintve a Riporterek Határok Nélkül listáján, így jelenleg a 73. helyet foglalja el a 180 állam között. A jelentés szerint általában elmondható, hogy világszerte erősödött a gyűlölet légköre a médiával szemben, pedig az újságírók elleni uszítás, fenyegetés, az egyik legsúlyosabb fenyegetést jelenti a demokrácia szemszögéből. Európán belül a legkirívóbb esetek Bulgáriában, Montenegróban, Olaszországban és Lengyelországban fordultak elő. A földrész középső részén magyar, szlovák, cseh és albán politikusoktól hangzottak el sajtóellenes kirohanások.

Ami a magyar állapotokat illeti, a felmérés rámutat, hogy a Fidesz nem egyszerűen új orgánumokat vett meg tavaly, hanem egy sor külföldi tulajdonos helyébe lépett. Megszerezte az utolsó három független megyei lapot. De azért a sajtó még nem teljesen egysíkú. Mind nyomtatott, mind elektronikus kiadványok azonnal közlik, ha tudomásukra jut valamilyen korrupciós ügy a kormánypárt háza tájáról. A hatalomhoz közelálló szerkesztőségek megszállottan cikkeznek a migrációról és gyűlöletkampányt folytatnak Soros György ellen. A másik tábor az anyagi visszaélésekre összpontosít. A kormányellenes média túlélése javarészt Simicska Lajosnak köszönhető. A kabinet és szövetségesei viszont most az RTL Klubra és az Indexre igyekeznek kivetni a hálójukat.

Die Welt

A lap rámutat, hogy Orbán Viktor hatalomra kerülése óta a magyar sajtószabadság állapota példátlan módon romlott, a Riporterek Határok Nélkül kimutatásában 8 év alatt csaknem 50 helyet zuhant vissza. A Fidesz győzelme napján zárt be a Magyar Nemzet, a legfrissebb összeállítás azonban azt is szóvá teszi, hogy a hatalom a közmédiában időnként szó szerint lehozatja az általa készített szövegeket. A regionális újságok pedig egytől egyik Orbán-közeli vállalkozók tulajdonában vannak. Ezért a nemzetközi szakmai szervezet azt sürgeti, hogy az EU lépjen fel határozottabban azokkal a tagállamokkal szemben, ahol veszélyben van a média szabadsága, szükség esetén pedig a nyomásgyakorlástól se riadjon vissza.

A német konzervatív lap megjegyzi, hogy sehol sem lett olyan mértékben rossz a helyzet, mint Európában. Máltán és Szlovákiában újságírót öltek meg. Mind gyakoribbak a támadások a populisták részéről, akik a probléma részének tekintik a sajtót, ezért uszítanak annak munkatársai ellen. Ily módon olyan légkör alakul ki, ami veszedelmes lehet a kritikus nyilvánosság szempontjából. Ennek részeként bizonyos kormányok igyekeznek politikai tőkét kovácsolni az újságírók elleni hangulatkeltésből, és egyes országokban baljós összefonódásokat tapasztalni a politika, a gazdaság és a média között, ami fenyegeti a média szabadságát.

Die Zeit

Az újság azt emeli ki a RHN helyzetértékeléséből, hogy az elmúlt évben Európában fordult leginkább rosszra a sajtószabadság állapota: a kormányok és politikusok mind inkább szítják a hangulatot az újságírók ellen, ezáltal létrejönnek az ellenséges, mérgezett klíma alapjai, ami azután előkészíti a talajt az erőszakhoz, illetve állami elnyomáshoz. A szervezet szóvivője szerint azonban ez játék a tűzzel, amikor nyomulnak a populisták. Példaként Magyarországot és Lengyelországot említette, ahol az állami vezetők leplezetlenül ellenségnek tekintik a kormánykritikus médiát. De az Egyesült Államokra is vonatkozik, hogy mind inkább szalonképessé válik a sajtóellenes retorika, valamint politika...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.