2018. április 12., csütörtök

"EZEK MÁR TALÁN ELEGET LOPTAK" - A FIDESZEN KÍVÜL NINCS EGYETLEN PÁRT SEM A FALVAKBAN

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2018.04.10.


...Baj van, segítség nincs

„Van itt baj bőven” – ezt a szintén Csongrád megyei, a szentesi választókörzetben, a Balástyán élő Csúri István mondta, akinek a földjét most éppen az önkormányzat vette meg egy árverésen, mivel a család devizahitelt vett fel évekkel ezelőtt, amit nem tudtak törleszteni. A bank egymillió forintért árverezte a területet, de hiába jelentkezett be a tulajdonos, hogy letenné a pénzt, addigra már elkelt a föld. Most fellebbeztek, de attól tartanak Csúriék, hogy elúszik a földjük. Erre mondta a férfi, hogy ennél több baj is van szerintük a faluban, de nekik sincs hova fordulniuk, egy fórumot tartott a kormánypárton kívül a Jobbik, de még arról sem értesültek. Más párt be sem tette Balástyára a lábát, a polgármesterük, aki szintén független, évek óta nyeri a helyhatósági választásokat, szerintük is a Fideszhez húz, nem véletlenül, mert tőlük kapja a település a pénzt.

Népkonyha

Hát kire szavaznánk, persze, hogy a Fideszre

– ezt már a Balástya és Dóc közötti Bodorszéken mondják az asszonyok, akik éppen a népkonyha előtt állnak sorba az ebédért. Egy alapítvány nyert pénzt arra, hogy másfél éven át ingyen vihetik innen a rászorulók az ételt. A sárgaborsó főzeléket meri ki a közfoglalkoztatott az „ideiglenes” népkonyhánál, nem engedi, hogy fotózzuk, csak annyit mond a nő, hogy nem kell lebecsülni a közmunkásokat, akik rengeteget dolgoznak, a falu rendezvényein mindent ők csinálnak, de rendben tartják a települést is, ahogy például itt az ebédet is ők osztják.

A negyven körüli asszony még azt is elárulja, hogy a környékben sehol nincs munka, legfeljebb a nagygazdáknál lehet napszámba menni, ő maga is szokott ilyet vállalni, amikor csak tud, mivel két gyermekét egyedül neveli. Egyre többen állnak a sorban, nem is palástolják, hogy a kormányzó pártot támogatják, inkább csodálkoznak még a kérdésen is.

„Kapunk fát is télire” – szól hozzá a sorban állók közül egy férfi. „Én nem kapok, túl sok a nyugdíjam” – vágja rá egy idős asszony, akiről kiderül, hogy alig százezer forintot hoz a postás, de megkapta az Erzsébet-utalványt is. „Nagyon jól jött, ráadásul most azt ígérték, hogy mi is megkapjuk a 12 ezer forintos rezsikompenzációt, azt még nem tudjuk, hogyan, de megkapjuk, az is jól jön, nekem százezer forintért kellett vennem a télire, így is alig futotta ki” – magyarázkodik a nyugdíjas. „Hát igen, az bosszantó, hogy ők milliókról beszélnek, amikor mi itt tízezrekből vergődünk” – jegyzi meg, de ezt is már csak akkor, amikor rákérdezek.

„Ezek már eleget loptak, talán tele lehet a zsebük, többet nem fognak”

– indokolja meg, hogy miért szavaz mégis a Fideszre.

„Á, ne higgyen nekik, azt sem tudják, hogy kell szavazni” – kotnyeleskedik a beszélgetésbe egy fiatal srác. „Tudja, nekünk teljesen mindegy, úgyis marad minden, bárki is nyert a választásokon. Én is inkább szerelgetem a gépeket, a motoromat, az engem leköt, nem bajlódok a politikával. Amit a tévében látok, az riasztó, követni sem tudom” – teszi hozzá a fiatalember.

A Fidesz megvéd


„Persze, hogy a Fidesz, itt nincs is más” – mondja határozottan Sipos István, aki szintén a Balástya és Dóc közötti Bodorszéken él családjával egy tanyán. Vezetékes vizük nincsen, a ritkaságnak számító gémes kútból húzzák a vizet, meg a közeli artéziról is hordanak. Hatan élnek a kis házban, a jövedelmük nagy része napszámból jön.

„Még a Jobbikot ismerjük, de arra, ugye, nem szavazunk”

– mondja a férfi, aki feleségével, fiával, annak feleségével és az unokákkal élnek egy fedél alatt. „Pár évvel ezelőtt is felsorakozott a Betyársereg, voltak vagy ötvenen. Itt gubbasztottunk a gyerekekkel bent a házban, hívtuk a rendőrséget, hál istennek, elzavarták őket, azóta nem volt ilyen. Akkor maga szerint kire szavaztam volna?” – magyarázza Sipos István...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.