2018. április 17., kedd

MERKEL ORBÁN CINKOSA - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.17.


- Több tucatnyi neves nyugati személyiség nyílt levélben sürgeti, hogy a német kancellár ítélje el a magyar demokrácia leépítését és kezdeményezze a Fidesz eltávolítását az európai konzervatívok soraiból

- Orbán Európa legveszélyesbb politikusa - írja a Spiegel, a Bloomberg szerint nagyon hasonlít Putyinra, csak ő több érzéssel vágja a demokrácia gyökereit

- Orbán kézből vezérli a sajtót, de a külföldi tőzsdei befektetők nem kételkednek a gazdaság stabilitásában

Politico

A hírportál „Merkel szégyenletes hallgatása” címmel közli azt a nyílt levelet, amelyet több tucat amerikai, brit, német és más nemzetbéli író, egyetemi tanár, újságíró és aktivista intézett a német kancellárhoz, miután úgy érzik, hogy a politikus bűnös módon segédkezet nyújt Magyarországon a demokrácia elleni támadásokhoz. Az üzenet felidézi, hogy 2010 óta Orbán Viktor megszállta a sajtó jó részét és ellenőrzése alá vonta a legfontosabb bírói testületeket. Nagyban akadályozza a civil szervezetek és az egyetemek működését, a választási törvényeket a maga javára szabta át. Ily módon vezető szakértők szerint a mostani választás már nem volt szabad és aligha tisztességes. Ugyanakkor a kormány hónapok óta gerjeszti az antiszemitizmust. A miniszterelnök közpénzből folytat kampányt Soros György ellen. Hogy Merkel nem szólal meg, az bűnrészessé teszi. Tétlensége folytán az antidemokratikus és zsidóellenes erők szövetségesévé válik.

Tekintélyes politológusok meg vannak győződve arról, hogy akut módon veszélybe került a magyar demokrácia. Sőt, akad, aki szerint már meg is szűnt. Ennek ellenére a kancellár idáig nem ítélte el Orbán antiszemita retorikáját, illetve összehangolt hadjáratát a demokratikus intézmények ellen. De még ennél is rosszabb, hogy a CDU az Európai Parlamentben a Fidesz szövetségese, a német konzervatív képviselők következetesen segítik legitimálni a magyar vezetőt. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy Merkel a jelek szerint nem ismeri fel kellő mértékben, milyen árat kell fizetnie egy nap Európának, amiért nem fordul szembe az orbáni törekvésekkel. Mert ha fel lehet számolni a demokratikus intézményeket és büntetlenül ördögnek lehet beállítani kisebbségeket, akkor az EU-ból könnyen lehet olyasmi, ami nemigen több regionális kereskedelmi szervezetnél - közös értékek nélkül.

Más, feltörekvő autokraták Orbán sikerét jelnek tekintik majd, hogy ők is lerombolhatják országuk demokráciáját az EU-n belül és a rothadás tovaterjed. Ám a közös értékek, a kölcsönös bizalom nélkül a kormányzás fokozatosan összeomolhat. És itt a demokrácia túlélése, valamint az európai zsidóság biztonsága forog kockán, így túl kell lépni azon, ami politikailag célszerűnek látszik. Ennél fogva Merkelnek nem marad más választása, mint hogy elítélje Orbán támadását a demokratikus értékek ellen, és hogy felszólítsa az Európai Néppártot: zárja ki soraiból a Fideszt – mutat rá a nyílt levél.

Spiegel

A vezető német hetilap Európa legveszedelmesebb politikusának minősíti Orbán Viktort, hozzátéve, hogy a földrész fővárosaiban nemigen látni az akaratot, mármint hogy szembeszegüljenek vele. A politikusnak idáig 8 év állt a rendelkezésére, hogy aláássa a demokráciát. Mivel alig egy hete meglepetésre ismét kétharmadot szerzett, Magyarországon ugyanaz a helyzet, mint 1989 előtt: egyetlen párt uralja, a Fidesz. A miniszterelnök lopakodva terjesztette ki hatalmát. A gazdaságot baráti üzletemberek hálózatán keresztül tartja kézben, bizalmasait közmegbízatásokkal és sok-sok uniós forrással pénzeli. Nacionalizmusa uralja a közbeszédet. Ki tudja még feltartóztatni? Az EU idáig nem sokat tett. Orbán mindig csak annyira provokálta az uniót, hogy az még éppen ne lépjen közbe. Azon kívül fontos cimborái vannak, a CSU-nál mindig kifejtheti menekültellenes politikáját. Továbbá a Fidesz az Európai Néppárt tagja, Merkel oldalán. Német barátai alig-alig bírálják az antiszemita színezetű választási hadjárat miatt. Más európai populisták és önjelölt autokraták alighanem felbátorítva érzik magukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése