2018. április 20., péntek

NEM LESZ BOJKOTT, NEM FÉLEK ORBÁNTÓL - INTERJÚ SZÉL BERNADETTEL, AZ LMP TÁRSELNÖKÉVEL

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.04.20.


- Nem fog szétszakadni az LMP, Szél Bernadett biztos ebben. Szerinte csak annak látjuk a lenyomatát, hogy mindenkit meggyötört a NER.

- Sallai Róbert Benedek fellépését Hadházy Ákos ellen elfogadhatatlannak tartja. 
Személyesen ő indította meg a fegyelmi eljárást Sallai ellen, jövő héten tárgyalják.
- Nem ért azzal egyet, hogy a visszalépő LMP-seket megbüntesse a párt. Az LMP-t most becsmérlő Schiffer András ellen sem kezdeményez semmilyen eljárást.
- Indul az LMP társelnöki posztjáért, és a frakcióvezetést is vállalja.
- Másfajta parlamenti munkát javasol az LMP-nek, de a bojkottot nem tartja a legjobb módszernek. Szerinte nem kell félni Orbántól, vitatkozni kell vele.
- Az LMP stratégiáján is változtatna, szerinte nyitni kell az új pólus pártjai felé. „A 
Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt egyes politikusai tartoznak jelenleg ebbe a körbe.”
- A kampányban a fő hiba az volt, hogy a koordináció vált a fő témává. Személyesen nagy hibának tartja, hogy túl gyorsan elfogadta, hogy nem lehet megcsinálni a teljes koordinációt a baloldal és a Jobbik között.
- A baloldal szerint nyomás alá helyezte az LMP-t, hogy lépegessen vissza, de közben elfogadhatatlan ajánlatot kapott a szocialistáktól. Ráadásul az MSZP-sek és a DK-sok „a rossz jelöltjeiket akarták rákényszeríteni az összes ellenzéki szavazóra”.
- Miközben szövetkezni akartak vele a baloldali pártok, „komplett, pártokon átívelő LMP-ellenes kampány” folyt, amelyben Gyurcsány Ferenc és Juhász Péter is részt vett. Ez szintén hozzájárult a kétharmadhoz.

Szakadni fog az LMP?

Biztos vagyok benne, hogy nem lesz szakadás.

Ez a pártvezető reménye vagy tudása?


Morpheus valahogy úgy mondta a Mátrixban, hogy „tudom, hogy győzni fogtok, de nem azért, mert ismerem a jövőt, hanem mert ismerem a múltat”. Ismerem az LMP múltját, ez egy összetartó közösség. Persze mindenkit meggyötört a NER1 és a NER2, ennek látni most némi lenyomatát a sajtóban is.

Ennek az összetartásnak nem nagyon láttuk nyomát szombaton, amikor Sallai Róbert Benedek puszta kézzel ment neki Hadházy Ákosnak. Vizsgálja, hogy fajult idáig a helyzet?

Nyilván elfogadhatatlan, hogy valaki így rendezze a konfliktusait. Életem első fegyelmi beadványát írtam meg ezért Sallai Róbert Benedek ellen.

Ön személyesen nem volt ott ennél a jelenetnél. Sikerült rekonstruálnia, mi történt? Mert ebben sincs egyetértés.

Több jelenlévővel beszéltem. A fegyelmi bizottság már jövő héten foglalkozik ezzel, az ő feladatuk pontosan rekonstruálni a történteket. A megítélésem szerint Sallai viselkedése bőven túlmutat azon, ami belefér bármilyen jogi vagy politikai keretbe.

Sallai azt mondta nem hajlandó távozni a pártból, és szerinte Hadházy reagálta túl a dolgot. Van eszköze bizonyítani az ökölharcot?

Tartom magam ahhoz, hogy a fegyelmi bizottság előtt érvelek az álláspontom mellett.

Személyes düh is motiválja, hogy Sallait ki akarja tenni? Hiszen a távozó képviselő önbe is beleszállt, méregdrága fodrász- és ruhaszámlákat emlegetve, amelyeket a párt fizetett.

Két dolgot mondanék erre. Ebben a kampányban nekem jellemzően reggel 6-tól éjszaka 11-ig médiaképesnek kellett lennem. Ehhez valóban kaptam segítséget a párttól. De ezek nem aránytalan rongyrázások voltak. Másrészt miért nők kapják meg mindig ezeket a kérdéseket? Férfi politikusok ruhaszámláit miért nem boncolgatják soha? 2014-ben is költöttünk a jelöltek megjelenésére, csak akkor kétségtelenül nem volt a pártnak női miniszterelnök-jelöltje...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.