2018. április 9., hétfő

NYOLC PERC ALATT 9 MILLIÁRDOT HOZOTT MÉSZÁROSNAK A FIDESZ KÉTHARMADA

G7 BLOG
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2018.04.09. 


Minden Mészáros Lőrinchez köthető tőzsdei cég részvényárfolyama kilőtt hétfőn. Az Opus, a Konzum, az Appeninn és a CIG Pannónia is napi limittel emelkedik*.

A tavaly hihetetlen ütemben dráguló részvények az elmúlt hetekben önmagukhoz képest kifejezetten gyengén teljesítettek . Volt, hogy néhány napon belül 10-15 százalékkal gyengültek, a Mészáros csoport két legfontosabb cégének, az Opusnak és a Konzumnak a papírjai pedig pénteken jóval az év eleji szint alatt zártak.

Az ok teljesen egyértelműen a politikai helyzet teremtette bizonytalanság volt. Ezeknek a cégeknek a sikere ugyanis nagyban kötődik a Fidesz kormányzásához, a választások közeledtével pedig a piac szép lassan elkezdett beárazni egy esetleges gyengébb szereplést, vagy vereséget is. A vasárnapi országgyűlési választáson azonban a kormánypártok ismét kétharmados többséget szereztek a parlamentben, így a politikai kockázat egy pillanat alatt elillant.

Ennek megfelelően reagáltak az árfolyamok, ami tízmilliárdokkal értékelte fel a teljes csoportot, és milliárdokkal Mészáros Lőrinc részvénycsomagját is. A felcsúti polgármesternek közvetlen tulajdonrésze csak az Opusban és a Konzumban van, előbbiben 23,7, utóbbiban szűk 20 százalék. Ez a pakett most nagyjából 9 milliárd forinttal ér többet, mint a reggel kilenc órai tőzsdenyitás előtt. A 77 millió Opus részvény 7,16, a közel 4,1 millió Konzum pedig 1,8 milliárd forinttal értékelődött fel. Ráadásul mindezt néhány perc alatt, hiszen 9:08-kor már mindkét részvény árfolyama napi limittel emelkedett*.

A választási siker azonban még ennél is sokkal nagyobb vagyongyarapodást hozott Mészáros Lőrincnek. Egyrészt a felcsúti vállalkozónak az említettnél egész biztosan nagyobb részesedése van a cégekben, csak ezt a komplex kereszttulajdonlások miatt elég nehéz (lényegében lehetetlen) számszerűsíteni. Másrészt az Opus nagyjából másfél hónapja jelentette be, hogy bekebelezi Mészáros Lőrinc közbeszerzési milliárdokkal és állami támogatásokkal kitömött cégeit, amiért cserébe a felcsúti polgármester meglévő 77 millió részvénye mellé további 100-130 milliót kap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.