2018. április 3., kedd

ORBÁN KEZD RÁJÖNNI, HOGY A BŐRÉRE MEGY A VÁLASZTÁS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.03.


- Ha veszít, börtönbe kerülhet a kormányfő és a haveri kör

- A Fidesz ráerősített a migránsellenes heccelésre, majd meglátjuk, milyen eredménnyel, mert a lakosság kezd ráunni a süket dumára. A politikus ugyanakkor hős a nemzetközi szélsőjobb számára

- A magyar gazdaság tud eredményeket felmutatni, csak éppen sokan maradtak az út szélén és kétséges, hogy uniós források nélkül meddig tart a langymeleg helyzet

Süddeutsche Zeitung

A szürke eminenciás hadjárataként ad hírt a legnépszerűbb német újság arról, hogy Simicska Lajos korrupcióval vádolja Orbán Viktort. Kettejük közt az egykori barátság a legkeményebb ellenségeskedésbe fordult és az üzletember veszélyeztetheti akár a Fidesz újraválasztását is. Ehhez jól jön a miniszterelnök egykori éceszgéberének a sajtóimpérium. A Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió bombázza a polgárokat a kormányfő birodalmának hatalmi visszaéléseiről és nepotizmusáról szóló jelentésekkel. Legyen szó Semjén Zsolt ingyenes svédországi vadászatáról, egy államtitkár offshore-számlájáról, valamit arról a hírről, hogy az FBI pénzmosó hálózat nyomára bukkant és a szálak a legfelső szintig vezetnek. A legnagyobb hullámokat azonban az Elios-ügy kavarja, amely a többi botrányhoz kapcsolódva bőségesen gondoskodik robbanóanyagról. Olyan kép rajzolódik ki az emberek előtt, hogy itt egy klikk szégyentelenül megszedi magát. Lásd Mészáros Lőrincet, a nemzet legtehetségesebb gázszerelőjét.

A kegyencek hálója telepedett rá az országra, és ha Simicska ez ellen harcol, akkor azért meg kell jegyezni, hogy annak idején ő maga is fonta a szálakat. Jócskán kaszált az építési közbeszerzéseken, közreműködött abban, hogy a sajtóban elnémítsák a bíráló hangokat, illetve hogy a 2002-es kudarc után 8 évvel Orbán dicsőségesen vissza tudjon térni. A törés alighanem azért következett be közöttük, mert a politikus úgy vélte, már túl nagy lett az útitárs befolyása. Simicska jelenleg a Jobbikot támogatja, ám Orbán az állami sajtóban nem reagál a korrupciós gyanúsításokra, hanem gerjeszti a félelmet az olyan külföldi hatalmasságokkal szemben, mint Soros. Úgy tűnik, már kezd derengeni számára, hogy vereség esetén nem csupán az uralmat veszíti el, hanem börtönben végezheti. Simicska azzal fenyeget, hogy az utolsó pillanatban hatalmas bombát robbant.

Der Standard

Kleptokraták vannak a kormányrúdnál a kelet-európai reformállamokban és ők uniós pénzekből igencsak erőteljesen táplálják a korrupciót. Mert igaz a régi mondás, hogy a hatalom korrumpál, ami azután az abszolút hatalomra abszolúte áll. Nemzetközi kutató intézetek, valamint a független sajtó anyagai Oroszország, Törökország és Magyarország kapcsán utalnak arra, hogy kifejlődött a kleptokrácia. Itt olyan uralmi formáról van szó, amelyben a fölül lévők önkényesen rendelkezhetnek az alsóbb rétegek vagyonával, jövedelmével – ők a klientúrájukkal együtt utóbbiak rovására gazdagodnak meg.

Nagy különbség van azonban Moszkva és a Visegrádi Csoport között, mivel utóbbi az utóbbi 11 évben 150 milliárd eurós EU-támogatáshoz jutott. Ezek a pénzek fontos szerepet töltöttek be az infrastruktúra fejlesztésében, ám egyúttal, megfelelő ellenőrzés híján, hatalmas lökést adtak a korrupciónak. Kitűnően bizonyította ezt a minap az FAZ jelentése az MNB felfoghatatlan üzelmeiről, vagyis hogy a jegybank tetszése szerint vitt ki hatalmas összegeket kétes alapítványokba. A kampányhajrában szinte nap mint nap bukkannak fel újabb és újabb vesztegetési ügyek. Márki-Zay Péter azt mondja, hogy ma a Fidesz a maffia. A csömör fokozódik az urambátyám-rendszer miatt, de aligha valószínű, hogy vasárnap megismétlődik a „hódmezővásárhelyi csoda“.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.