2018. május 29., kedd

A MAGYAR KORMÁNY NEM AKAR TUDNI ARRÓL, HOGY A CEU FIGYELMEZTETTE, AKI VISZONT SZÓLT NEKI, AZ NAGYON IS TUD RÓLA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.29.


- Az Európai Néppárt keménykedik a Fidesszel szemben, de félő, hogy a végén megint megalkuvónak bizonyul.

- Az unió ma jelenti be, hogy Magyarország a jövőben lemondhat a kohéziós alapok 24%-ról.
- A baloldal hanyatlik, így Európában mind inkább csak a konzervatívok és a populisták kínálnak alternatívát, kivéve Magyarországot, ahogy a választás két nyertese egymást múlja fölül populizmusban.

New York Times/US News & World Report/Reuters

A hivatalos magyar cáfolat ellenére a német kereszténydemokraták Magyarország-felelőse megerősítette, hogy a Fidesz igenis az EPP-tagságát kockáztatja, ha nem hátrál meg a CEU és a civil szervezetek ügyében. Andreas Nick úgy nyilatkozott, hogy természetesen azt szeretné, ha a magyar kormánypárt továbbra is az Európai Néppárt tagja maradna, de a magyar félnek meg kell értenie, hogy nem lehet csak úgy átlépni bizonyos vörös vonalakat. Előzőleg hasonló kijelentést tett Weber, a pártcsalád strasbourgi frakcióvezetője, így a jelek szerint egyre inkább fogy a türelem a magyar párttal szemben, amelyről mind inkább úgy gondolják, hogy már messze került a politikai főáramlattól. Vagyis Orbán Viktor válságot robbanthat ki az unió jobbközép tömörüléséhez fűződő viszonyban.

Bírálók ugyanakkor megjegyzik, hogy az EPP azért annyira tartózkodó a Fidesz ügyében, mert szüksége vannak annak szavazataira az Európai Parlamentben. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem szakértőjének ugyanakkor megvan a véleménye az egész mostani felhajtásról. Szerinte csupán megelőző csapásról van szó, a Néppárt egyelőre óvatosan bírálja a magyar szövetségest. Később megfogalmaz ugyan súlyos dolgokat is, de a továbbiakban vagy annyiban hagyja a dolgot, vagy belemegy egészen felületi változtatásokba.

FT

1. Brüsszel arra készül, hogy több mint 30 milliárd eurónyi támogatást a jövőben Közép- és Kelet-Európa helyett a görögöknek és a spanyoloknak ad, a kohéziós alapok megnyirbálásának Magyarország és Lengyelország lenne a fő vesztese. A következő hétéves költségvetés legvitatottabb részét alkotó elképzelést ma jelentik be hivatalosan. De a kiszivárgott dokumentumokból az derül ki, hogy a volt szocialista térség jóval nagyobb nyomás alá kerül, mint ahogy azt eredetileg gondolták. Így a felzárkóztatást szolgáló forrásokból messze több pénzről kellene lemondania, mint a korábban előirányzott, reálértékben vett 10 százalékos csökkentés. A lengyelek pl. 23 %-nak inthetnének búcsút, ami összegszerűen csaknem 20 milliárd eurót jelent a mostani időszakhoz képest, bár a számokról még heves vita zajlik a Bizottságban.

A magyarok, csehek, észtek és litvánok esetében 24%-kal kevesebbet terveznek, ily módon várhatón igencsak kiéleződik a kelet-nyugati feszültség az EU-n belül. A visegrádiak és a baltiak összesen 37 milliárd eurót vesztenének. Az unió arra hivatkozik, hogy a 10 tagállam nagyot fejlődött a 2004-es belépés óta, de ha egy főre számítjuk, akkor ezek az országok továbbra is a legnagyobb kedvezményezettek közé számítanak.

2. Az osztrák kancellár pártolja Orbán Viktor migrációs politikáját, ugyanakkor csak visszafogottan nyilatkozott a magyar demokrácia állapotáról. Ausztria a jövő hónap végén veszi át az EU soros elnöki teendőit, Kurz ez alkalomból azt mondta, hogy a magyar kormányfőt a menekültválság idején sokan bírálták, de azután kiderült, hogy csak növelte a bajt, amit mások tettek. Szerinte sikeres volt, hogy lezárták az érkező tömeg előtt a balkáni útvonalakat. Kifejtette: most hagyni kellene a megosztó kvótákat és inkább a külső határok védelmére kell összpontosítani. A politikus visszautasította, hogy országa szemet hunyna a lengyel jogsértések láttán, szükség esetén azonnal szavazásra tenné fel a szankciókat. Ugyanakkor hozzátette, hogy a belső feszültség azért éleződött ki az unióban, mert egyes tagok azt hiszik, hogy erkölcsösebbek és jobbak, mint mások, illetve mivel bizonyos nyugati kormányok lenézik a keleti partnereket.

A politikus visszautasítja, hogy a mostani bécsi koalíció ne volna Európa-párti, noha abban helyet kapott az euroszkeptikus, populista Szabadságpárt. A miniszterelnök szorgalmazza, hogy Brüsszel javítsa viszonyát Oroszországgal. Törökországról ugyanakkor az a véleménye, hogy az nem teljesíti a követelményeket, ezért le kellene állítani a felvételi tárgyalásokat. Az USÁ-ról pedig úgy gondolja, hogy az egyre kevésbé megbízható, de az a fő, hogy Európa egységes maradt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.