2018. május 13., vasárnap

A NÉP HANGJA...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: RÁTESI MARGIT
2018.05.12.


Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé!” (Rejtő)

Mazochista alkat vagyok: a neten a szerzői írások alatt többnyire a kommenteket is elolvasom, és nem értek egyet azokkal, akik lenézően ignorálják a „nép hangját”. Persze, tudom, ezek a jól, vagy rosszul megfogalmazott mondatok nem az egész, hiánytalan „nép” véleményét, érzelmeit, örömét vagy dühét közvetítik: de mindenképpen egy olyan csoport világlátásáról adnak hírt, amelyet legalább a megszólalás erejéig érdekelnek a közösség ügyei, amelyben élnek.

A beleszólás ilyen tömeges lehetősége viszonylag újkeletű, alig 20 éves. És mint minden új eszköznél, ennek használatával is meg kell ismerkednünk, sőt el kell döntenünk, mire való, mire jó.

Természetesen minden fórumnak joga van ahhoz, hogy kizárja a hozzászólás lehetőségét, – de szerintem ezzel veszít. Elzárja saját magát attól, hogy megtapasztalja: milyen közvetlen reakciókat vált ki az írás, mit hagyott ki az érveléséből, miben tévedett esetleg. Igen tanulságos a szerző számára, amikor a hite szerint pontosan közölt gondolatait félreértik. Hasznosabb, ha ilyenkor a félreértés okát próbálja megérteni, hogy legközelebb pontosabban fogalmazzon. Szerkesztő koromban éles vitákat folytattam szerzőkkel véleménycikkeik fölött, amikor azzal védték kifogásolt mondataikat, hogy ezt „így kell érteni”. A címben idézett szerző egy másik mondatával próbáltam érvelni, a mondást némileg kifordítva: Nem állíthatsz minden mondatod mellé egy közlekedési rendőrt, aki mutatja az irányt.

Mellékszál: az intelmet nyilvános beszédeket mondó hivatásos politikusok is megfogadhatnák, tán kevesebb lenne a fölösleges indulat.

Nagyon sokan éppen a nyilvános beleszólás lehetőségét kárhoztatják a közbeszéd eldurvulásáért. Hát, igen. A „világ már csak ilyen: örökké romlik”… Vagy nem – csak változik.

Száz éve például, a tömeges kommunikáció kialakulásának hajnalán „tisztes” polgári házban szégyen volt az „újságba kerülni”, és voltak olyanok, akik azért nem szereltettek föl telefont a lakásukba, mert akkor „mindenféle ember” bármikor szólhat hozzájuk. (Aki tehette, az inast, vagy a „lányt” használta szűrőnek.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.