2018. május 23., szerda

BÜSZKE VAGYOK A LÁNYOMRA!

MINDEN, AMIRŐL BESZÉLNI KELL...
Szerző: A Polgi
2018.05.23.


A lányom egy vidéki szakképző iskolába jár, amelyik egyébként egyházi fenntartású. Van olyan, mikor szívesen megy, van mikor nem. Elvan. Tegnap beszélgettünk. Persze a tanulásra terelődött a szó. Nem szeretnék az a stupid szülő lenni, aki végig kérdezi a tárgyakból kapott jegyeket és megjegyzéseket fűz azokhoz, inkább a szabad dumálgatást kedvelem. Szó-szót követett, mikor az egyik tanárról kezdett mesélni. Nem szeretném elmondani melyik órán volt, mert féltem a kiscsajt a retorziótól. Az oktató egy az egyben felmondta a M1 TV hírműsorát. Elmondta, hogy muszlim országban a nőknek az utcán csak csadorban lehet járni. Nem nézhetnek férfira, mert azt a muszlim férfi rögtön felhívásnak gondolja és berángatja a csalfa nőt a kapualjba, ahol mindjárt jól megerőszakolja. Este turistának egyáltalán nem tanácsos kimenni az utcára, mert kirabolják és megerőszakolják. A férfiakat is!

A lányom felállt és elmondta, hogy a múlt évben Szarajevóban töltött egy hetet. Bosznia muszlim ország. A bosnyák lányok esténként miniszoknyában jártak az utcán és mindenhol szólt a zene. Az emberek kedvesek és segítőkészek voltak. Ha kérdezett valamit szívesen segítettek. Ha nem tudta a megszólított a választ, akkor megállított egy másik járókelőt és attól kért segítséget. Csadoros nőt szökőévben egyet látott. Kendőt csak a dzsámi megnézéshez kellett felvenni. Egyébként, ha valaki bemegy egy görögkeleti templomba, akkor ott is illik felvenni a kendőt.

Idén Albániába megyünk. Albánia is iszlám ország. Egy szemernyi félelem sincs bennünk. Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan jó lesz, mint tavaly. Egyébként iszlám ország Törökország, Marokkó, Algéria, Koszovó is, ahová naponta magyar turisták ezrei indulnak nyaralni.

Azt mondják, hogy az ember, amit nem ismer attól fél. Félni nem jó. Ezért gyűlöli azt, amitől félni kell.

Sokak szerint a megoldás kulcsa az oktatásban van. A pedagógusok dolga megismertetni a diákkal a világot. Mert, ha a gyerek tudja azt, hogyan működik a világ, akkor már nem fog félni egy más vallású, vagy más bőrszínű embertől. Akkor már kiröhögi a propagandát. Mert tudja, hogy az ember alapvetően jó.

De mit kell tenni akkor, ha a pedagógusnak fogalma sincs a világról?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.