2018. május 17., csütörtök

EGY PAPAGÁJRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.05.17.


...Ez jutott eszembe most, hogy olvastam a hvg.hu-n egy amerikai egyetem szociológiai kutatásáról. Komoly portál, komoly kutatás. Idézek belőle:

Egy hazudó demagóg politikus kiemelkedően hiteles képviselője lehet bizonyos érdekeknek…

Tehát a játékszabályok felrúgásával a hazugságokkal kampányoló demagóg politikus épp azon emberek szószólójává válik, akiket a társadalmi nyomás akadályoz meg abban, hogy véleményének hangot merjen adni…

Az amerikai kutatók szerint ez a kommunikációs stratégia két feltétel esetében működhet. Hogy ezt le tudják írni, modelleztek egy választást négyszáz valós emberrel. A teszt során arra kérték a résztvevőket, hogy válasszák meg egy képzeletbeli egyetem hallgatói önkormányzatának vezetőjét.

Két jelölt volt,
  • A) az egyik a teljes alkoholtilalomért kampányolt az egyetemi kampuszon, B) a másik pedig ellene;
  • A) a tilalom mellett kiálló eddig is vezette a diákképviseletet, B) a kihívó képviselte az ellentétes álláspontot;
  • A) az egyik nagyrészt az igazat mondta, B) a másikról viszont olyan képet alakítottak ki, hogy ő a hazugságokkal dolgozó demagóg, aki például valótlanságokat állított az alkohol veszélyeiről készített tudományos kutatásról.
A kutatók a résztvevőkkel kitöltettek egy pszichológiai tesztet, és azt állították, ez alapján osztották be őket két csoportra. Valójában véletlenszerű volt az emberek besorolása. Ezt követően éreztették az adott csoportokkal, hogy a két jelölt egyike is közülük való. A várakozás szerint így elfogulttá váltak az emberek azzal szemben, akit azonos értékrendűnek hittek.

A kutatás kimutatta, hogy a hazugságokkal kampányoló jelölt a saját csoportjában autentikusnak tűnt, de csak abban az esetben, ha egy másik feltétel is teljesült. A hazugságokat akkor tartották elfogadhatónak a csoport tagjai, ha egy lenézett, kirekesztett csoporthoz tartozónak érezték magukat, és ezzel párhuzamosan úgy ítélték meg, hogy megkérdőjelezhető a legitimitása a hatalmon lévő diákönkormányzati vezetésnek. A tudósok két eszközzel igyekeztek megkérdőjelezni a vezetés legitimitását:
  • egyrészt az újraválasztásra törő jelöltet mutatták be úgy, mint egy bennfentest, aki nem is törődik a diákok érdekeivel, és személyes előrejutása motiválja,
  • másrészt azt sugallták, hogy az újraválasztásra törő jelölt programját egy egyetemen kívüli csoport támogatja anyagilag, és ezzel külső érdekeket szolgál.
A két imitált helyzet rímel arra, ahogy a fehér amerikai középosztály egy része saját helyzetét látja. De a kísérlet nem a meglévő politikai előítéleteket akarta modellezni. A kutatásban részt vevő 400 ember vegyesen volt demokrata és republikánus, és őket nem nézeteik szerint osztották be, hanem vegyesen (a nemek aránya is kiegyensúlyozott volt). A kutatókat csak az érdekelte, milyen reakciót vált ki egy választási versenyben az egyik fél hazugsága.

A magyar választók talán annyival kiegészítették a kutatást, hogy nem kell a kihívói szerep ahhoz, hogy valaki az “elittel” szemben magát az elfojtottak bajnokának állítsa be. Orbán Viktor lassan 30 éve Magyarország legfontosabb politikusa. A jelek szerint ő kormányról is képes tovább építeni viszonyát egy réteggel, amely úgy érzi, hogy nem megfelelően képviselik érdekeit és elhallgattatják az elit által ráerőltetett normák…

Ez ellen harcolni is nagyon nehéz – mondta a CNN-nek Zuckerman, mert szinte bármit meg lehet indokolni a normák elleni harccal. “Nézd, én tudom, hogy elő akarják neked írni, hogyan gondolkodj, de ki mondja, hogy ehhez feltétlenül joguk is van” – ez a demagóg ajánlata a szociológus professzor szerint. A hazugság pedig felszabadít.

Valószínűleg bennem van a hiba, de én ezt az angyalokhoz hasonló nyakatekert marhaságnak tartom. Egyrészt mert olyanokról feltételezi, hogy vannak bármiféle gondolataik, akiknek még azt is nehéz megérteni, kik fogják megölni őt és megerőszakolni a családját. Arról nem beszélve, hogy egy teszt akkor lehet iskolapélda, ha én legalább körülbelül értem, miről van szó. Ezt itt fent körülbelül sem, az eredményt magyarázó szöveghez meg szerény fizetség ellenében hozzá tudok tenni még tízféle variációt, aminek a végén eljuthatunk oda, hogy a kutatás végeredménye szerint a Hársfa utcában kirepült egy papagáj az ablakon, csak ezt senki nem meri bevallani.

Másrészt – és ez az igazán nagy baj – ez a cikk végleg eljuttat abba az állapotba, amiről jó egy hónapja írtam: a választás eredménye hiteles, minden a legnagyobb rendben van, hiszen már a hvg.hu is ezt magyarázza.

Még egyszer (bár tudom, hiába hadakozom, én vagyok ostoba, amiért még mindig kötöm az ebet a karóhoz): a választás eredménye csalások sorozata után lett az, amiről most már a hitelesnek látszó médiumok is azt állítják, hogy rendben van. Valamint ezen csalások végeredménye szerint is kevesebben szavaztak a „kormánypártra”, mint ellenük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése