2018. május 4., péntek

ELTITKOLT GRECO-JELENTÉS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2018.05.04.


A magyar kormány nem engedi nyilvánosságra hozni azt a jelentést, amelyet az Európa Tanács korrupcióellenes testülete készített az országról.

Magyarország azon nagyon kevés tagállam közé tartozik, amely nem járult hozzá, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést.

Gianluca Esposito főtitkár a Népszavának nyilatkozva "nagyon sajnálatosnak" nevezte, hogy a magyar szervek nem engedélyezték a beszámoló nyilvánosságra hozatalát. A Korrupció Ellenes Államok Csoportja (angol rövidítése: GRECO) azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.

Magyarországon kívül például Fehéroroszország tiltotta meg a róla készült értékelés publikálását, igaz a minszki vezetés mindig is ezt teszi – mondta a főtitkár, aki a GRECO 2017-es jelentésének csütörtöki brüsszeli bemutatóján válaszolt a kérdéseinkre.

A tavaly lezárult vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy Magyarország – másik nyolc európai állammal egyetemben – nem hajtotta végre az érintett csoport esetében a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó GRECO ajánlásokat. Hogy az illetékes magyar szervek pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az egyelőre rejtve marad a nyilvánosság elől, bár mint hallottuk, bármikor meggondolhatják magukat, és közzétehetik a jelentést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése