2018. május 19., szombat

EZÉRT NÉZD MEG MINDENKÉPP AZ ADÓBEVALLÁSOD - MÁJUS 22-ÉN LEJÁR A HATÁRIDŐ, LÉGY TUDATOS ADÓZÓ ÁLLÁMPOLGÁR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
Szerző: 2018.05.18.


Május 22-én éjfélkor jár le a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Ha nem csinálunk semmit, az adóhatóság által elkészített bevallás válik hivatalossá. Ez azonban nem biztos, hogy minden jövedelmet tartalmaz, ráadásul gondok lehetnek az adókedvezményekkel is, így akár tízezrektől is eleshet a lusta adózó. Mutatjuk a fontos részleteket. Az 1+1 százalék felajánlásáról pedig ne feledkezzünk el! Nekünk 5 perc, a segítő szervezeteknek akár a fennmaradást jelentheti. 

Régen az szja-bevallás határideje sokak számára egyet jelentett a rémálommal, a kitöltési útmutatók olvasásával és értelmezésével, és a számológépek püfölésével. Végre kényelmesen, néhány gombnyomással lehetünk túl rajta, hiszen a 2017-es a második adóév, amikor az adóhatóság helyettünk is elkészíti a személyi jövedelemadó bevallásának tervezetét. A NAV idén csaknem ötmillió magánszemélynek – köztük az őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek - készített ilyet.

A legegyszerűbben ezt az internetes, új e-SZJA felületen, ügyfélkapus bejelentkezéssel ellenőrizhetjük, ami a NAV honlapjáról érhető el. Az új rendszer sokat segít a bevallásban (erről tavaly itt írtunk), de nem tévedhetetlen, és nem feltétlenül szerepel benne minden jövedelem. Éppen ezért fontos, hogy mindenki ellenőrizze az adatokat. Ugyanis május 22. után automatikusan ez lesz a hivatalos bevallásunk, akár jók az adatok, akár nem, hacsak nem javítjuk.

Azok a magánszemélyek, akik nem rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán, továbbá bármely megyei (fővárosi) kormányhivatalban, a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerületi) hivatalában, illetve a Magyar Posta Zrt. ügyfélszolgálatain is elvégezhetik az ügyfélkapu regisztrációt. A bevallási kötelezettség teljesíthető a NAV honlapjáról elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített 17SZJA bevallás benyújtásával, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is elérhető a papíralapú 17SZJA nyomtatvány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.