2018. május 29., kedd

KIÁLTVÁNY A ZSARNOKSÁGRÓL

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.05.27.


Montesquieu (francia felvilágosodás kori filozófus) 1748-ban írta: „a három államhatalmi ág (törvényhozói, végrehajtó, bírói) közül bármelyik kettő nem megfelelő szétválasztása zsarnokságot eredményez”.

Öregnek lenni nem jó, de néha hasznos. Emlékezni lehet a „kezdetekre”, azokra a történetekre, amelyek már az első Orbán-kormány idején is aggasztóak voltak. Akkor mondta Bárándy Péter 2001 novemberében az azóta elhíresült mondását: „ég az arcom, mert az igazságszolgáltatás érezhetően a politika befolyása alá került”. A Schlecht-ügy váltotta ki Bárándy orcájának égését, méghozzá azért, mert egy sokmilliós adócsalást sikált el az ügyészség. És miért? Mert a jelentős köztartozást felhalmozó, és Schlecht Csaba áldásos közreműködésével eltüntetett cégek alapítói között a Fidesz számos prominense és családtagjaik szerepeltek.

Nem véletlen, hogy a most egy hete közzétett „El a kezekkel a független bíróságoktól” című petíció (https://www.peticiok.com/el_a_kezekkel_a_fuggetlen_birosagoktol) így fogalmaz: „megint égne az arcunk, ha nem figyelmeztetnénk arra, hogy az igazságszolgáltatás ismét közvetlenül a politika befolyása alá kerülhet, ami sértené a hatalmi ágak szétválasztásának alapelvét”.

A petíciót számos ismert ügyvéd, jogszociológus, kriminológus, alkotmányjogász, nemzetközi jogász, volt igazságügyi miniszter és államtitkár, valamikori ombudsman, volt bírók és alkotmánybírók írták alá. Példaként soroltak fel olyan ügyeket, amelyekben a hatalom egyértelműen nyomást akart gyakorolni az igazságszolgáltatásra. Idéztek olyan kormányzati, sőt kormányfői megszólalásokat, amelyek sértőek, megalázóak voltak a döntést hozó bírák, bíróságok számára. Ám a petíció „műfajához” és terjedelméhez kényszerűen alkalmazkodva nem idézhettek számos más – az elmúlt években történt - olyan esetet, amelyek ugyancsak azt igazolják, hogy a politika nem hajlandó tudomásul venni az ítélkezés függetlenségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.