2018. május 29., kedd

LESÚJTÓ LÁTLELET A MAGYAR IGAZSÁGÜGYRŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2018.05.29.


...Az Európai Bizottság – a szokásoknak megfelelően – ezúttal sem minősítette a bíróságok függetlenségét, hanem csak azok társadalmi megítélését vetette össze. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert a Fidesz gyakran mutogat a brüsszeli igazságügyi eredményjelző táblára, mint annak bizonyítékára, hogy Magyarországon független az igazságszolgáltatás.

Idén először az Európai Bizottság összehasonlítja az ügyészségi szervezetek irányítását is, megállapítva, hogy a tagországok túlnyomó többségében az ügyészség függetlenebbé válik, nem a kormánynak alárendelten működik. Formailag ez a helyzet Magyarországon is, hiszen a közölt mutatók szerint sem a parlament, sem a kormány nem adhat utasításokat az ügyészségnek. Az értékelés ugyanakkor nem minősíti a főügyészség és az ügyészségek közötti belső függőségi kapcsolatokat, és a szervezet működését. Az Európai Bizottság ezt megteszi a nemrégiben közzétett országspecifikus ajánlásaiban, amelyekben úgy fogalmaz, hogy az ügyészségnek jobban helyt kell állnia a korrupció elleni harcban.

Az igazságügyi eredménytábla alapvetően jó osztályzatot ad a magyar igazságszolgáltatás hatékonyságának, a polgári és kereskedelmi jogi eljárások hosszúsága az uniós átlag fölött van. A pénzmosás elleni küzdelem terén indított elsőfokú eljárások 2015-ben még három évig tartottak, ezt 2016-ra a felére sikerült leküzdeni, de Magyarország még ezzel is a legrosszabban teljesítő hét tagállam között van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.