2018. május 23., szerda

MÁR KEZDENEK EMELKEDNI A TÖRLESZTŐK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.05.23.


Az adósok egy ideje már hozzászokhattak, hogy havi terhük egyre csökken. Úgy tűnik azonban, hogy ennek a jó világnak vége. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyan továbbra is hitet tett az alacsony kamatok mellett, de a pénzpiaci folyamatok már emelkedést mutatnak. A hiteleseket pedig valójában ez, és nem a jegybanki alapkamat érinti. 

Jókorát változott az utóbbi időben a pénzpiaci klíma. Mint grafikonunkon jól látszik, különösen a gyorsan átárazódó hitelekre irányadó kamat emelkedett meg. Emlékezetes, hogy a devizahiteleket háromhavi periódusos kölcsönökre váltották át (az elszámolás és forintosítás végső mérlegéről részletesen itt írtunk). Ezek az adósok pedig eddig – mint arról több jelzést is kaptunk – kifejezetten elégedetten észlelték, hogy havi törlesztőjük egyre csökkent. A jelenlegi folyamatok alapján azonban nekik is hozzá kell szokniuk az ellenkező irányú változásra.

Tény, hogy a bankközi kamatok még így is sokkal alacsonyabbak a jegybanki alapkamatnál (az jelenleg 0,9 százalék). Mint azonban tapasztaljuk, a hitelesek nem igazán értik (sőt tulajdonképpen nem is érdekli őket), pontosan milyen folyamatokról, összefüggésekről és szintekről van szó. Számukra egyetlen dolog fontos: saját törlesztőjük nő vagy csökken. Most pedig nagyon úgy néz ki, hogy az esés mindenképpen emelkedésbe vált át.

Ugyanez a helyzet a hosszabb távra fixált kamatok esetében is. Az idén februárban modelleztük, hogy Átlag Mária, vagyis egy átlagadós milyen feltételekkel kapna fogyasztóbarát lakáshitelt. Akkor a tíz évre fixált kamatozású kölcsön teljes díja (THM) átlagosan szinte pontosan 5 százalékra jött ki. Most ugyanazokkal a feltételekkel kalkulálva az átlagos THM már 5,75 százalékra rúg.

Nem arról van szó, hogy a bankok drágítottak volna (mint ahogy többen feltételezik). Az emelkedés az állampapírpiaci hozamok esetében is tetten érhető. Az idén év elején a 10 éves állampapírt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a befektetők 1,9 százalékos hozammal is megvették, jelenleg azonban már 3, sőt afeletti hozam is előfordult. Az 5 éves papír esetében a 0,98 százalékos hozam ment fel mintegy 1,8 százalékra.

Ezek az értékek még mindig nagyon alacsonyak, nem igazán meglepő tehát az emelkedés. Az MNB már egy évvel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy 15-20 évre felvett lakáshitelek futamideje alatt számítani lehet az Európa-szerte historikusan alacsony referenciakamatok, illetve azok nyomán a lakáshitelek kamatszintjének emelkedésére. Ez ráadásul már nem is az első ilyen jelzésük volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.