2018. május 16., szerda

MEGY A SOROS-ALAPÍTVÁNY - A HÍR, AMELY MEGRENGETTE A VILÁGSAJTÓT - HA ORBÁN BOTRÁNYT AKART, HÁT, MEGKAPTA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.16.


- Sötét korok élednek újjá Magyarországon, de a kormányfő téved, amikor a liberális demokrácia végét harangozza be

- Orbán Viktor kiélezi a vitát mind az EU-val, mind Berlinnel, miközben már egész Európát megpróbálja felforgatni, ám a vége lehet, hogy az lesz, hogy rövid úton a Néppárton kívül találja magát

- A Nyílt Társadalom Alapítvány kipaterolása választó vonal, mert itt már kritikus véleményeket akarják elfojtani egy névlegesen demokratikus országban

New York Times

Az erős politikai nyomás és a jogi fenyegetés miatt döntött úgy a Nyílt Társadalom Alapítvány, hogy munkája immár lehetetlenné vált Magyarországon, ezért Berlinbe költözik át. A szervezet, amely a demokráciát, a szólásszabadságot és a polgárjogokat segíti, mind inkább politikai és jogi támadások célpontja lett Orbán Viktor részéről, aki elfojtotta az ellenkező véleményeket és kinyilvánította, hogy a liberális demokrácia kora lejárt. A kormányfő gyakran úgy állította be Soros Györgyöt, mint aki sötét figura és az ország szuverenitására tör. Az alapítvány elnöke, Patrick Gaspard az elhatározás bejelentésekor hangsúlyozta, hogy a magyar kormány politikai célokból befeketíti, illetve hamisan állítja be a tevékenységüket, elnyomja a civil társadalmat, olyan taktikát alkalmazva, ami példátlan az EU történetében.

A jelentés hozzáteszi, hogy a budapesti iroda bezárása szomorú csúcspontja annak a küzdelemnek, amelyet az alapítvány vívott saját munkája érdekében immár évek óta, mind inkább ellenséges környezetben. Orbán nacionalista, migránsellenes kampányt vívott és elégtétellel fenyegette meg mindazokat, akiket az állam ellenségének tart. Ezért mondta ki azt az alapítvány vezetése még a „Stop, Soros” elfogadása előtt, hogy számukra lehetetlenné vált a helyzet Magyarországon.

New York Times/AP

A Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője azt mondta, hogy azért mennek el, mert a hatalom rágalomhadjáratot folytat ellenük és szándékosan félreértelmezi, illetve eltorzítja az alapító, Soros György nézeteit. Ráadásul a kormány további korlátozásokat készül hozni a civil szervezetek ellen a „Stop, Sorossal”. Ezzel szemben Kovács Zoltán úgy véli, hogy a másik fél elmenekül az átláthatóság elől.

Washington Post

1. Az újság azt idézi a kormányszóvivő nyilatkozatából, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány azért megy el, mert nem szeretné, ha a közvélemény pontosan tudná, hogy mit csinálnak, mi módon és milyen forrásoknak köszönhetően támogatják a bevándorlást. Hozzátette, hogy a szervezet migráns földrészt, illetve migráns országot próbál létrehozni, ám ebben a magyar kormány és jog megakadályozza. Épp azért menekül az OSF külföldre, hogy kikerüljön a magyar joghatóság alól, utána pedig a határokon túlról fejt majd ki nyomást. Sok bíráló szerint ugyanakkor a Soros-ellenes kampány antiszemita. Mellesleg függőben van a Közép-Európai Egyetem sorsa is.

2. A lap szerint sötét korokat idéz a Figyelőben megjelent 200-as lista a „Soros-zsoldosokról”, illetve azt mutatja, milyen messzire jutott Orbán Viktor alatt az ország az autokrácia újjászületésének útján. Merthogy a folyóirat az ellenségeket sorolta fel, tudósokat, újságírókat, emberi jogi aktivistákat és másokat. A miniszterelnök nemigen takarékoskodik az energiával, ha Soros Györgyöt kell befeketíteni. A zsidó emberbarátot állította egy sor rágalomkampány, számtalan idegengyűlölő beszéd és több megtorló törvény középpontjába. A Figyelő névsora, alig pár nappal a Fidesz győzelme után, azt látszott alátámasztani, hogy a politikus beváltja szavát az elégtételt illetően. A lépés miatt felháborodott többek között a CEU rektora is, aki gyalázatos megfélemlítési kísérletnek minősítette az eljárást.

Ám a felháborodás már akkora, hogy időközben csaknem 8 ezren követelték: őket is vegyék fel a listára. A gesztus sokat elárul a mai Magyarországról, ahol Orbán csaknem teljes ellenőrzést gyakorol és gyakori a megfélemlítés. De létezik szólásszabadság is. Klaniczay Gábor, a CEU professzora úgy értékeli, hogy ami van, az a tekintélyelvűség új formája. A névsor jelentőségének megértéséhez tudni kell, hogy a hatalom nagyon is lecsap a civil társadalomra, jogszabályokkal akarja megnehezíteni, ha éppen nem lehetetlenné tenni sok független szervezet munkáját. És még ha nem is megy el olyan messzire az ellenkező vélemények elnyomásában, mint Törökország vagy Oroszország, de sokan félnek attól, hogy pont abba az irányba halad.

3. A szerkesztőségi kommentár vitába száll Orbán Viktorral, kiemelve, hogy a liberális demokráciának egyáltalán nincs vége. Úgy értékeli, hogy a miniszterelnök nyomatékos véleménye esetében olyasvalakinek az álláspontjáról van szó, aki saját magát nyilvánította az illierális demokrácia bajnokává, bevándorlás-, muzulmán-ellenes, illetve antiszemita előítéleteket gerjesztő kampánnyal szilárdította meg csaknem diktátori hatalmát, átírta a választási törvényeket és a vazallusaival tömte tele a sajtó, az igazságszolgáltatás, a bűnüldöző szervek, a kulturális intézmények, az egyházak, valamint az oktatás vezető tisztségeit. De amit csinál, abban világméretű irányzat tükröződik vissza. A Freedom House szerint már 12 éve egyfolytában csökken a szabadság szintje a világban. Olyannyira, hogy a volt amerikai külügyminiszter asszony, Albright már a fasizmus eljövetelét vetíti előre.

De a helyzet cseppet sem reménytelen, folyik a harc a szabadságért. Lásd az iraki választást, az évtizedek óta hatalmon lévő maláj kormánypárt vereségét, Örményországot, vagy Lengyelországot, ahol a hét végén 50 ezren vonultak az utcákra Varsóban, a demokrácia lebontása ellen tiltakozva. Úgy hogy igaza volt az ifjabb Bush elnöknek, aki 14 éve arról beszélt, hogy a szabadságvágyat nem lehet örökre elnyomni, börtönfalakkal, titkos rendőrséggel vagy statáriális törvényekkel. A szabadság mindig megtalálja a maga útját, csak – teszi hozzá az elemzés – lehet, hogy ez sokkal tovább tart, mint ahogy a politikus gondolta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.