2018. május 6., vasárnap

MODERN CSALÁD

LÉGY JOBB MINDHALÁLIG BLOG
Szerző: laller
2018.05.05.


„A múltban a család összetartozása azon alapult, hogy közösen hozták létre azokat a dolgokat, amelyekre a családnak szüksége volt, míg manapság a család tevékenysége abból áll, hogy együtt fogyasztanak bizonyos javakat.” (Bruno Bettelheim) 

Milyen sokat változott az anyák helyzete az elmúlt években. És az apáké is. Meg a gyerekeké is. Alapvetően a családban betöltött szerepeink nagyon sokban átalakultak. Ám még mindig a fő csapásvonal, amely mentén a családunk hosszútávon működőképes lehet, egymás tisztelete és szeretete. Ha ezekre az állandó értékekre fűzzük fel a családi kapcsolatainkat, akkor ebben a változó környezetben is időtálló és boldog kis családi életünk lesz. Miben változott, változik meg a szülő és a gyermek helyzete, viszonya?

Kiegyenlítődött apai ás anyai szerep. Míg évtizedekkel ezelőtt jobbára a férfi volt a családfenntartó, a nő pedig a háztartásbeli, ez manapság már nem ennyire egyértelmű. A különbség sok téren megvan még a nemek között, azonban épp a családban betöltött szerepek körében nagy az elmozdulás. És ez mindenképpen jó. Miért nem lehetne egy anyának is igénye arra, és miért ne válthatná valóra, hogy szakmai kvalitásait is megcsillogtassa? Ugyanakkor miért ne segíthetne be egy apa is a háztartás vezetésébe, némi főzéssel, takarítással vagy bevásárlással? A kettő nagyon jól megfér egymással, és tökéletesen alkalmas arra, hogy kiegészítse a kettejük elvégzendő feladatait, kötelezettségeit. Munkamegosztással, logisztikával és figyelemmel elérhető, hogy mindkét fél egyengesse a karrierjét és kivegye a részét az otthoni dolgokból is. Ha így van, ezt a gyermek is pozitív élményként éli meg, hisz mindkét szülőjével időt tud tölteni, nem billen el a mérleg az egyikük felé. Ha pedig az a döntés születik, nemtől függetlenül, hogy az egyik szülő jóval többet vállal, vagy kell vállaljon, mondjuk a hivatása terén, akkor a másik még mindig tökéletes hátországot biztosíthat a családnak. Természetesen ebben az esetben szükség van mindkettőjük beleegyezésére, hogy a kialakult helyzet, ne szüljön konfliktust, ne érezze egyikük sem, hogy egyoldalúan rá nehezedik a terhek egy bizonyos része...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.