2018. május 30., szerda

NEM KÉRNEK AZ ÁLLAMI PÉNZBŐL A FERENCVÁROSI CIVILEK

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.05.30.


Lehetséges állami és önkormányzati segítség nélkül, pusztán helyi erőforrásokra építve fontos szociális és oktatási ügyeket támogatni? A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány megmutatta, hogy korántsem elképzelhetetlen, ehhez viszont ügyesen kell kampányolni és adományozókat toborozni. A Ferencvárosban működő civil szervezet a külföldön jól bevált módszereket felhasználva eddig több tízmillió forintot gyűjtött össze helyi projektek számára: csontvelő transzplantált gyerekeknek épülő apartmanra és rászoruló családok nyaraltatására is adtak támogatást. 

Ferencváros szívében évek óta működik egy alapítvány, ami kifejezetten helyi civil ügyek felkarolására jött létre. Ez bármi lehet, például rászoruló családok nyaraltása vagy akár sérült gyerekeiket nevelő anyák támogatása. A lényeg, hogy a projekt valamilyen módon kötődjön a városrészhez, innen a szervezet neve is: Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA).

A közösség ereje


2010 környékén határozta el három lelkes, ferencvárosi kötődésű civil, Kovács Edit, Scsaurszki Tamás és Benedek Gabriella, hogy Magyarországon elsőként közösségi alapítványt indítanak.

Elkezdték körbe járni Ferencvárost, hogy felmérjék, van-e igény egy hasonló szervezetre a kerületben. Körülbelül 40-50 szereplővel interjúztak: helyi vállalkozókkal, a civil szektor képviselőivel és magánszemélyekkel beszéltek. Így jutottak el többek között Barna Erikához is, aki 2016 februárja óta az FKA igazgatója, akkoriban pedig a Kék Pontnál dolgozott.“Tetszett a koncepció, hogy kizárólag helyi erőforrásokra támaszkodva valósítsunk meg helyi ügyeket.”..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.