2018. május 8., kedd

ORVOSSÁG AZ ILLIBERÁLIS ÁFIUMRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.05.08.


Nem a magyar jog szépségeiről, hanem annak pusztulásáról számol be az a könyvecske, ami azt igyekszik összefoglalni, milyen jogi eszközökkel harcolhatnak a civilek a kormányzati propagandával, a civilellenes intézkedésekkel szemben. Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) és a Heinrich Böll Stiftung prágai irodájának közös, "Az illiberális áfium elleni orvosság" című tanulmánya négy fejezetben összegzi a lehetőségeket, külön hangsúlyt fektetve a polgári engedetlenségi akciók lehetőségére.

– Hiba lenne azt gondolni, hogy ugyanaz a politika folytatódik, amit eddig megszokhattunk. Az újabb kétharmad új helyzetet teremt, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) karaktere változik – mondta Majtényi László, az EKINT elnöke a tanulmány hétfői bemutatóján. Rámutatott: a kormányzat célkeresztjében most négy célpont jelent meg, ezek az önkormányzatok, a független bírósági szervek, a szabad sajtó maradéka, valamint a civil szervezetek. Hangsúlyozta: a még létező jogi eljárásokról nem kell lemondani csak azért, mert illiberális keretek között működnek.

A gyűlöletkeltő kormánypropaganda ellen igénybe vehető jogi eszköz kampányidőszakban a választási bizottságok előtti kifogás lehetősége, kampányidőszakon kívül pedig a Médiatanács eljárása. Miután az elmúlt időszakban ilyen ügyekben rendszerint a kormány javára döntöttek az említett szervek, a tanulmány vizsgálta a köztereken megjelenő plakátok leszaggatásában, átfestésében megnyilvánuló – a jog által is értelmezhető – polgári engedetlenség lehetőségét is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.