2018. május 4., péntek

SZOLGÁLATBAN LEVŐ TŰZOLTÓKNAK TOLTÁK A KORMÁNYPROPAGANDÁT ÁPRILIS 8-A ELŐTT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.05.04.


Színes-szagos, „Magyarország jobban teljesít” jelmondatos kiadványt osztogattak közvetlenül az április 8-i választás előtt a tűzoltólaktanyákban és a rendőrségeken, az éppen szolgálatban lévő hivatásosok nem kis megrökönyödésére. A hvg.hu birtokába került a propagandaízű kiadvány egy példánya, amelyben arról győzködik a tűzoltókat, mennyire elkényezteti őket a kormány. Kérdésünkre elismerték, hogy csaknem 60 ezer példányban, országosan terjesztették az anyagot, de Orbán megbízottja szerint ez nem kampány, hanem kormányzati tájékoztatás.

345 ezres bírságot kapott Orbán Viktor miniszterelnök/Fidesz-elnök, amiért a kampányfinisben beállított egy óvodába és a szülők tudta nélkül biodíszletnek használta a gyerekeket. Bár a helyi választási bizottság teljesen rendben lévőnek találta az ízléstelen jelenetsort, ahogy az érkező kormányfőhöz terelték a megilletődött gyerekeket, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) végül csak kimondta, hogy törvénysértő kampánytevékenységről van szó.

Vannak ugyanis olyan helyek, de foglalkozások is, ahol fokozott jelentősége van a totális politikamentességnek, illetve a pártatlanságnak, még ha szubjektív véleménye, világnézeti meggyőződése természetesen mindenkinek van. Ezért szabályozzák pontosan nemcsak azt, hol (nem) lehet kampánytevékenységet folytatni, de melyik szervezetek nem politizálhatnak.

Ebbe a körbe tartoznak a rendvédelmi szervek, köztük a rendőrség, a katasztrófavédelem és ezen belül a tűzoltóság, ahol – nagyon szűk kivételeket engedve – generálisan tilos a politizálás. A hivatásos állomány szolgálati jogviszonyára vonatkozó törvény összeférhetetlenségről szóló részben szabályozzák például, hogy egy rendőr vagy tűzoltó nem lehet párttag, nem vehet részt semmilyen politikai szervezet munkájában, „politikai tartalmú közszereplést” még szolgálaton kívül sem vállalhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.