2018. május 4., péntek

TÖBB SZÁZ ÉVE VÁRTUNK ERRE - ÉS ELRONTOTTUK - INTERJÚ JUHÁSZ (STEPHERD) ZOLTÁNNAL A SZEGÉNYEK VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐJÉVEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: NAGY N. PÉTER
2018.05.04.


Az általa indított mezőgazdasági vállalkozások Borsodban és Hevesben nem kevés mélyszegénységben élő embernek teszik lehetővé az értelmes munkát, és már most is kenyérhez segítik őket. Többé-kevésbé mindenét erre költi Juhász Zoltán. Úgy gondolja, akár egymillió embert is elérhetne a módszerével, amelyet átfogó képzéssel indít, és amely önfenntartó szövetkezetekig jutna el, de ehhez ő és a segítői nem elegendőek. Egyébként a forradalom híve, de azt egészen új, XXI. századi, mondhatni, adminisztratív úton képzeli el.

A választás előtt azt írta a Facebookon, hogy ha a Fidesz nyer, kicsinálják, ha az ellenzék, akkor csak nem számíthat segítségre. A mélyszegénységből kisegítő programjának egyre jobb eredményeivel a háta mögött, egy új csepeli asztalosüzem berendezése közben és rengeteg sikeres karitatív akció után miért lenne ellenséges önnel szemben a politika?

– A Fideszben semmiféle karitatív hajlandóság nincs, számukra elsősorban ezért vagyok idegen. Nyilván azokat sem szeretik, amiket írok az oldalamon. De a legfontosabb az a fal, amit nem is ők építenek körém, hanem a közeg, amely ezt a politikát élteti. Számukra emészthetetlen, amit teszek. Az a bajuk velem, hogy tükröt tartok eléjük, amelyben azt láthatják, hogy nem kellene a próféta előtt leborulniuk, rá várakozniuk, állami adományokért kuncsorogniuk, hanem maguk elvégezhetnék az egyébként is ránk váró munka nagy részét. Sokkal tovább jutnánk, mint ezzel a gyerekes tempóval. Iszonyatosan szeretik hallgatni, hogy dübörög a gazdaság, meg hogy leverték a rezsit, kiverték a migránsokat és a többi blablát. Miközben az a helyzet, hogy itt állunk egy hatalmas európai konjunktúra közepén, nyakon öntve rengeteg uniós pénzzel. Ha mindez nem lenne, pörögnénk bele a recesszióba. Ahogy sajnos előbb-utóbb szembe is kell nézni azzal, hogy a külső segítség elfogy. Érzik egyébként az ebből adódó bizonytalanságot az emberek is. Koránt sem utolsósorban ezért mennek el ilyen sokan. A biztonságot keresik. Ha – amint immár szinte biztos – ez az erős jobboldali tömegnyomás marad, végképp elnyomnak majd minden ellenkező hangot. Akkor már végképp csak azok tudnak érvényesülni, akik az Orbán Viktor lelki struktúrája által meghatározott egyengondolkodásra képesek.

Miért nem várt volna sokat egy esetleges ellenzéki győzelemtől sem?

– Ismerek közülük sok embert, ők is tudják, mit hoztam létre, azt is, hogy miért. Nem kerestek, nem érdekli őket, ami körülöttem születik, ezért nem számítok rájuk sem. Bántani valószínűleg nem akarnak. De amit csinálok, szembesíti őket azzal, amit ők elmulasztottak, és újra elmulasztanának. Tárgyaltam jobbikosokkal is. Tudtunk beszélni, de egy ponton elakadtunk. Ők ugyanis valami Assisi Szent Ferenc, Teréz anya, Gandhi és Attenborough ihlette programot akarnak megvalósítani Horthy, Mussolini, olykor Hitler eszközeivel. Képtelenség.

El tudja képzelni, hogy a most megerősödött Fidesz-kormányzat bedönti vállalkozásait, önt pedig elnémítja?

– Nem némítanak el, de nem is ez a fontos. Ma már a diktatúra is XXI. századi. Összetett eszközökkel dolgozik. Információs falakat hoz létre az egyik oldalon, tömegtájékoztatási blöffökkel árasztja el a társadalmat a másik oldalon. A magad kis zárványai­ban beszélhetsz ugyan, de annak nincs hatása. Legfeljebb azt hiheted, hogy fontos vagy, de nem, mert hatástalan maradsz. Van, hogy sok százezer lájkot kapok. Nincs jelentősége. Egy-egy mondatnak szól, nem a munkámnak. Arra sokkal-sokkal kisebb figyelmet kapok. Azok az emberek, akik körülöttem vannak, többet jelentenek, mint a hozzájuk képest sokezerszeres Facebook-közönség. Vállalkozások sorát hoztam létre azért, hogy segítsek kitörni az embereknek a mélyszegénységből. Nem kapok ehhez állami támogatást. Pályáztunk sokszor, mindig eredménytelenül. Van, hogy eltelik egy év válasz nélkül. Ennyi idő alatt elszállnak a lehetőségek. Nem véletlen, hogy Mészáros Lőrinc két héten belül megkapja a pályázati pénzt. Úgy lehet vele valamit kezdeni. De persze ha eltelik az egy év, akkor sem nyerünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.