2018. május 16., szerda

ÚJ ALKALMAZÁST FEJLESZTETT AZ ÁTLÁTSZÓ AZ ÁLLAMI SZEKTOR ÁTLÁTHATÓBBÁ TÉTELÉRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.05.16.


Elindult az Üvegzsebfigyelő, az Átlátszó új alkalmazása. Az Üvegzsebfigyelő azért készült, hogy egy helyen elérhetővé váljanak az állami szervek, így a minisztériumok, háttérintézmények, önkormányzatok és állami tulajdonú cégek azon információi és adatai, amelyeket a közpénzek felhasználásáról és nyilvánosságáról szóló 2003. évi XXIV. törvény, vagyis az úgynevezett üvegzsebtörvény értelmében közzé kell(ene) tenniük. Így egyfelől segítünk az újságíróknak, állampolgároknak abban, hogy egy helyen elérje ezeket az adatokat, hiszen nagyon nehéz fejben tartani az összes adatgazdát és azok honlapjait, másfelől szeretnénk segíteni az adatgazdáknak is átláthatóbbá válni.

Az állami szervek honlapjait kis programozott robotok (crawlerek) figyelik, és abban a pillanatban, hogy a honlapjukra új adatot töltenek fel, a robot érzékeli és összeköti az elérési útvonalat az Üvegzsebfigyelővel. A felhasználónak csak a linkre kell kattintania és egyből az információhoz jut, ami lehet egy PDF, egy Excel-fájl vagy egy honlap bizonyos pontja. Jelenleg 240 állami szerv több mint 73 ezer dokumentuma érhető el.

Ezerszer könnyebben lehet böngészni: Az adatgazdák, dokumentumfajták (szerződések, szervezeti, gazdálkodási adatok), kereshetők, szűrhetők, továbbá minden egyes adatgazdának van saját aloldala, amelyek a dinamikus keresésre generálódnak.
Értesíti a felhasználót

Az Üvegzsebfigyelőn a felhasználó nagyon egyszerűen kereshet az adatgazdák és az adataik típusa között (szerződés, közbeszezések, kifizetések, stb.). Az érdeklődők továbbá feliratkozhatnak egy üvegzseb-értesítőre is, így heti rendszerességgel szerezhetnek tudomást arról, hogy mely adatgazdák üvegzsebei milyen információkkal bővültek.
Értesíti az adatgazdát

Az Üvegzsebfigyelő algoritmusa észben tartja, hogy egy adatgazda honlapja mikor frissült utoljára, és amennyiben az utolsó frissülés óta eltelt fél évben nincsen új információ a honlapon, úgy egy kedves üzenetet küldünk az adatgazda adminisztrátorának arról, hogy nézzen utána, hogy miért nem.

Értékeli az adatgazdát

Célunk az is, hogy egy alapos módszertan alapján értékeljük az adatgazdák teljesítményét. A jelenlegi beállítás szerint az algoritmus a frissülés gyakorisága, az adatok összetettsége és elérhetősége alapján osztályozza az adatgazdákat 1-5-ig, továbbá az Üvegzsebfigyelő üzemeltetői is adhatnak osztályzatot az egyes adatgazdákra. Jelenleg mindkét osztályzat azonos súllyal számít, de nyilván a későbbiekben az értékelésbe új szempontok is bekerülhetnek, továbbá az algoritmust is lehet kalibrálni és tanítani a minél hitelesebb eredmény érdekében.

A dokumentumokat megőrzi

Az is célunk volt, hogy az Üvegzsebfigyelő egyfajta archívumként is működjön, mert soha nem lehet tudni, mi, miért, mikor tűnik el. Ezért, bár az alkalmazáson keresztül csak elérést biztosítunk, mi az összes dokumentumot, szájtállást megőrzünk az utókor számára.

Előfordulhat ugyanis, hogy egy állami intézmény honlapját átalakítják, majd elfelejtik visszatölteni a korábban meglévő dokumentumokat. Az is előfordulhat, hogy az újonnan visszatöltött dokumentumok már nem ugyanazt a listát mutatják például a szerződéses partnerekről, mert valamiért eltűnt néhány sor a PDF-ből. Az archívumunk arra is alkalmas lesz, hogy a későbbiekben összevetéseket csináljunk egyes elmentett állásokkal...

...A projekre az Átlátszó a Google Digital News Initiative programjában nyert pályázat útján támogatást. Az oldalt és az adatmegoldásokat a Precognox fejlesztette. A szolgáltatást itt lehet elérni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése