2018. június 10., vasárnap

A FIDESZ MELLETT NEM ÉL MEG MÉG EGY NÁCI PÁRT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.06.08.


A Jobbik válságának alapvető oka az, hogy a szélsőjobboldal politikai képviselete megoldott és a magyarok jobban szeretik a “keresztény” szólamok hazugságába burkolt fasizmust és nácizmust, mint a nyíltan rasszista, antiszemita radikalizmust. Horthyt is jobban szerették a kényes ízlésű magyar antiszemiták, mint Szálasit, aki nem is tett annyira kedvükre: Horthy a “keresztény Magyarország” zászlaja alatt több zsidót küldött a halálba, mint Szálasi.

Vona “cukináci” pártja a Jobbik csúcspontja volt, mert eszesebb, egyenesebb, szellemesebb ellenzéki magatartást tanúsított, mint az egész balliberális ellenzék, leginkább Simicskának köszönhetően, aki nemcsak pénzt, hanem egy kis észt is adott ehhez. Olyannyira, hogy a liberális értelmiség egy része is elcsábult, nemcsak azért, mert szükség lett volna a Jobbik szavazóira is Orbán leváltásához, hanem azért, mert elfogadható formában volt hatékony.

A Jobbik Simicska pártja lett, amit a választásig eltűrt a párton belüli nyilas ellenzék, amely a választás után megpróbálta átvenni a hatalmat. A Jobbik végül ugyanazon bukott el, ami a sikerének kulcsa volt: Simicskán. Simicska ugyanis nem tudta legyőzni a balliberálisokkal szembeni zsigeri utálatát, amikor nyitott a baloldal felé, akkor nem összefogni akart velük, hanem csak elhódítani a neki hiányzó baloldali szavazókat. Sokan ezt észre sem vették.

Amúgy Simicska zsigeri elutasítása mögött abszolút tisztánlátás húzódott meg, ezekkel az emberekkel ugyanis, akik ma Orbán ellenzékében vannak, nem lehet mit kezdeni. Ezeket össze kellene kötni, s elvinni valahova nagyon messze a politikától, hogy közük se lehessen hozzá. Aki ezekkel összefog, politikai értelemben aláírta a halálos ítéletét. Ezért Simicska mindent egy lapra tett fel, hogy a Jobbikkal megdönti Orbánt vagy visszavonul.

Simicska ugyanis nem hobbinak tekinti a politizálást, nem is megélhetésnek, önmutogató hajlamai sincsenek. Neki ez mindig is egy eszköz volt, és most sem tekintette másnak. A tragédiája az volt, hogy a gyomorforgató és kontraproduktív ballib ellenzéken kívül csak egy náci párt kínált lehetőséget, hogy őket felhasználja erre a feladatra. De ezek a nácik a ballib szavazók meghódítására nem volt képesek, és szoros volt az idő is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.