2018. június 8., péntek

A FORINT ÉS AZ ÁLLAMPAPÍROK JÓL BETETTEK A HOZAMOKNAK - FELVIRÁGOZHATNAK A PÉNZPIACI ALAPOK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.08.


A jelentős forintgyengülés és az állampapírpiaci hozamok emelkedése árfolyamcsökkenéshez és a hozamok eséséhez vezetett a pénzpiaci és a kötvényalapoknál. Kérdés, hogy a folyamat megáll-e. A jegybank nem izgul, van aki szerint spekuláció mozgatja a piacot.

Még az is elképzelhető, hogy lassan elérkezik az az idő, amikor a pénzpiaci alapok az eddigi mínuszos hozamok helyett elkezdenek némi pénzt is termelni a befektetőknek. Az elmúlt hónapban ugyanis a rövid állampapírok hozamai 10-20 bázisponttal emelkedtek. Míg egy hónapja a plusz nullás tartományban tartózkodtak, és a korábbi hónapokban is plusz-mínusz nulla körül kavarogtak, tegnap 0,15 és 0,14 százalék volt a 3 és 6 hónapos referenciahozam, míg a 12 hónapos 0,26 százalékon állt. Kérdés, hogy ezek a hozamok itt is maradnak-e majd, mert akkor termőre fognak fordulni a pénzpiaci alapok, vagy csak átmeneti jelenséget láthatunk, ami nem független a forint gyengélkedésétől.

A hosszabb futamidejű állampapírok hozamemelkedése már 20-30 bázispontos volt a; az 5 éves állampapíroké az egy hónappal ezelőtti 1,44 százalékról 1,67 százalékra, a 10 évesé 2,72 százalékról 3,07 százalékra, míg a 15 évesé 3,68 százalékról 3,94 százalékra nőttek. Ezzel túl is jutottunk azon a finoman szólva furcsa állapoton, hogy a 10 éves amerikai állampapírhozamnál alacsonyabb volt a magyar. (Most éppen a 10 éves USA kötvény 2,959 százalékot hoz.) Pedig a két ország gazdasága között van némi különbség. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a korábbi hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.