2018. június 16., szombat

A MAGYAR TUDOMÁNY ESETE A KULTURHARCCAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.06.16.


Palkovics László miniszter-akadémikus szerint csak koordinálni akarják a forrásokat, az akadémiai kutatási szabadságot semmi sem veszélyezteti.

Ne felejtsük el, hogy ugyanez a Palkovics mondta azt is, hogy a kormányzatnak nem célja a CEU ellehetetlenítése, kizárólag az átlátható körülmények megteremtése. Palkovics nagyjából az egyetlen valóban tehetséges ember Orbán környékén, képességeivel és teljesítményével kiemelkedik a nullajúliák közül, de akkor sem tud már nem hazudni, ha esetleg lenne benne valamennyi szándék az igazmondásra.

Palkovics egyetlen egy konkrétumról beszélt, arról, hogy szeretne üzleti célú kutatásokat is látni az akadémiai intézetekben. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól átvett hatáskörei és forrásai erre bőven adnak neki lehetőséget, ehhez nem kell az intézeti költségvetések felett rendelkeznie.

Az Akadémia elnökségének leveléből elég világosan kiderül, hogy itt nem a balliberális facebookértelmiség szokásos pörgéséről van szó. Azok a "red line"-ok, amelyeket az Akadémia felsorolt nem öncélú ellenzékieskedésre mutatnak, nem mintha nekem bármi bajom lenne az öncélú ellenzékieskedéssel. Az Akadémia nem vélt vagy valós kiváltságait védi, hanem a tudományos kutatás szabadságát.

Még az sem igaz, hogy Palkovicstól féltik a tudományos kutatás szabadságát, sokkal inkább attól a kádertől, aki azután másfél órával lesz miniszter, miután Palkovics László először jegyzi meg, hogy a finnugrisztikai kutatások betiltása és a hun-magyar-szíriuszi osztály létrehozása esetleg nem a legjobb ötlet.

Nyilván nem lesz semmiféle vita az Akadémia kéréseiről/követeléseiről, hiszen Orbán Viktor kikapcsolta a vitafunkciót a Magyarország nevű turmixgépen. Három napon belül jelenhetnek meg a kitudjahány.hu-n az első mocskolódó, fenyegető szövegek, a Szabad Nép cikkek a magyar tudomány sorosizálódásáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.