2018. június 7., csütörtök

EGY VEZÉR ANATÓMIÁJA - AZ IGAZI ORBÁN VIKTOR - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KULBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSENYÁNSZKY JUDIT
2018.06.07.


Alaposan körbejárja a magyar miniszterelnök személyiségét és eddigi tevékenységét az American Interest külpolitikai magazin, többek közt Orbán Viktornak tulajdonított bölcsességekkel tűzdelve az írást. Egy másik amerikai lap arról cikkezik, hogy magyar színházfesztivált tartanak New Yorkban, ahová Konrád Györgyöt és Alföldi Róbert is meghívták. Az is téma külföldön, hogy vajon cinizmus volt-e Magyarországot az antiszemitizmus elleni küzdelméért dicsérni. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Magyarország és Görögország lehet a vámcsalással bonyolított, Kínából az Európai Unióba érkező több millió eurós import új útvonala, miután az Egyesült Királyság kilép az EU-ból – figyelmeztetett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Erről ír az angol nyelvű görög újság, a Kathimerini portálja, amely a New York Times nemzetközi kiadásának melléklete. A Reuters tudósítására hivatkozó cikkben az áll, az OLAF szerint nem alaptalan a gyanú, hogy a kínai ruházati cikkek és lábbelik e két országon keresztül az új kínai selyemút, az Egy Övezet, Egy Út csatornáin folydogálnak be az Európai Unióba nagy volumenű csalás közepette.

Eddig Londonon át érkeztek a feltűnően olcsón bejelentett áruk, amelyek után alacsony vámot kellett fizetni, ezért az Unió Nagy Britanniát 2,7 milliárd eurós büntetés megfizetésére kötelezte. A kínai Cosco Shipping céget említi a cikk, amelyik feltehetően Magyarországgal is üzletel. OLAF-tisztségviselők a Reutersnak azt mondták, két éve lettek figyelmesek arra, hogy Nagy-Britanniában csökkent az olcsó kínai árucikkek aránya, ám ugyanilyen mértékben emelkedett az említett országokban – legalábbis a magyar és görög vámhivatali adatok tanúsága szerint.

Ernesto Bianchi, az OLAF kereskedelmi- és vámügyekért felelős igazgatója erről Brüsszelben szerdán sajtótájékoztatót is tartott, attól tartva, hogy az új kínai selyemút címén beindult beruházások tiltott, jogellenes árukereskedésnek adnak teret. Az Európai Unió ugyanis ennek következtében jelentős bevételi forrástól esik el. Mire a Reuters meg is jegyzi, hogy már áprilisban érzékelték a problémát, a Cosco Shipping azonban úgy nyilatkozott, mindent az előírást betart. A sajtó megkeresésére sem a magyar, sem a görög hivatalok nem reagáltak a cikk megjelenéséig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.