2018. június 28., csütörtök

GERÉB ÁGNES KEGYELME

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.06.28.



...Kegyelmezett Áder?
Kegyelmezett.

Jogában állt?
Jogában állt.

Szép tőle?
Szép tőle.

Geréb Ágnes megérdemelte a kegyelmet?

Meg, ezerszeresen is meg. Ugyan érdemelt volna kicsit többet is belőle, de ennyi jutott, továbbra is eltiltva marad, de legalább börtönbe nem kell mennie.

Akkor, kedves polgártársak, mielőtt elolvadunk a hálától és elkezdjük méltatni Áder érdemeit hidrológiától környezetvédelmen át emberi nagyságáig, nézzük már meg: tett ő ma valami mást is?

Tett bizony.

Aláírta, mégpedig szó nélkül a hetedik alaptörvény-módosítást és a Stop Soros törvényt. Azért mondom, hogy szó nélkül tette, azért fontos ezt hangsúlyozni, mert korábban, az alaptörvény negyedik módosításának elfogadásakor azonban külön közleményben tette egyértelművé: alkotmányos kötelezettsége az alkotmánymódosítás aláírása. Az alaptörvény nem ad lehetőséget az államfőnek arra, hogy a módosítást megfontolásra visszaküldje az Országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérje. Tehát, a rendszer nem teszi számára lehetővé, hogy az alaptörvény-módosításokat ne írja alá.

Akkor most gondolkozzunk.

Egyrészt kegyelmet adott egy bizonyos, régóta húzódó, igazságtalan, de legalábbis erősen vitatott ügyben, másrészt viszont zokszó nélkül írta alá azokat a törvényeket, módosításokat, amik általában rácsukják a koporsó fedelét a magyar demokráciára.

Aki akarja, veheti úgy, hogy a lelkiismeretét nyugtatta meg a kegyelemmel (melyről különben nem túl nevezetes, ritkán gyakorolja ezt a jogot), a háborgó lelkiismeretét, amely nem hagyja nyugodni a demokrácia sírba tétele miatt.

Aki meg másképp akarja, az úgy veheti, hogy nem véletlen, miszerint ezt a kegyelmet aznap adta, amikor a nagyon káros törvényeket, módosításokat aláírta: így nem lehet egyértelműen ellene fordulni, rá haragudni. Hiszen lám, milyen jó ember ő, kegyelmez is, ha teheti.

Mondjuk a kegyelem megadása a kegyelmi kérvény célba érése után bármikor lehetséges: a másik fajta aláírás viszont tényleg a mai naphoz volt kötve. Azt se előbb, sem később nem tehette.

Egyszóval, döntse el ki-ki magának, Áder János jó ember vagy rossz ember.

Szerintem ravasz ember.

És nem is buta.

Ugyanis ha bárki szóba meri most hozni az alaptörvény-módosítást, a Stop Sorost, azonnal hozzá lehet vágni ellenpontként a kegyelmi gesztust, azonnal lehet hálátlannak nevezni.

Ügyes, ügyes.

Abból is haszna van, ha kegyelmez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.