2018. június 6., szerda

MÁR A JÖVŐ SEM BIZTOS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2018.06.01.


Az új országgyűlés néhány napos működése alapján elképzelem, mi történt volna, ha nem a Fidesz (és a KDNP), hanem az egyesült ellenzék nyerte volna meg a választásokat, és most az újra széjjelvágott EMMI maradékain osztozkodnának. Az MSZP vagy a DK nyilván ragaszkodna az egészségügyhöz, ezért a Jobbik kapná az oktatási tárcát, és Dúró Dóra vonulna be a miniszteri irodába, de mondjuk egy LMP-s közigazgatási államtitkárral, egy párbeszédes közoktatási és egy DK-s felsőoktatási helyettes államtitkárral, a visszakerült szakképzés pedig a Liberális Párt jelöltjéhez tartozna, aki azóta persze már sértődötten lemondott volna a megbízatásáról. Kedvező esetben is legalább fél év telne el, mire felállna a régi-új szervezet, és elkezdenék a tulajdonképpeni munkát a labilis kompromisszumok megszületése után.

Új műsor, új férfi

Aki azonban azt hitte volna, hogy az ellenzék kudarca egy kiszámítható jövőt vetít elénk, az bizony tévedett. Nem is annyira az EMMI miniszterváltására gondolok, hanem az oktatási államtitkár távozására, aki Czunyiné Bertalan Juditnak a közoktatási (NER-nyelven: köznevelési) kudarcai után az oktatás csaknem teljes vertikumáért volt felelős. Működésével főnökei elégedettek lehettek, hiszen a kezdeti nagy mozgolódások a mandátuma lejártáig elcsendesedtek. Az autonómiák elvonásába az intézmények és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) láthatólag belenyugodott, a finanszírozási problémáknak a pályázati rendszerrel való látszólagos befoltozása sokakat lehiggasztott, és a béremeléseknek is kedvező hatásuk volt. Igaz, nem mindenhol hagyott tiszta helyzetet utódjára, mint alább látni fogjuk.

Palkovics Lászlóról már egy tavalyi nyilatkozata alapján sejthető volt, és e hasábokon is megírtuk, hogy nem éri be az államtitkári beosztással, hanem önálló minisztériumra vágyik – csak az volt kérdéses, milyen tárca birtokosa lesz. A szóbeszéd sokáig tartotta magát, hogy egy összevont kutatási és felsőoktatási területet kap meg, ami azért volt reális feltevés, mert mindkettőhöz értett, illetve alaposan beletanult. Az oktatási portfólió további osztódása meg igazán nem lett volna meglepetés azután, hogy a szakképzés felügyelete három évvel ezelőtt a most megszüntetett Nemzetgazdasági Minisztériumba költözött.

A kormányba került kevés felkészült szakember egyikeként végül Palkovics alapvetően gazdasági, pontosabban gazdaságélénkítési feladatokhoz jutott, és a korábbi Nemzetgazdasági, valamint Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból kerülnek hozzá reszortok és reszortfelelősök, kivéve két egyetemi embert: a már államigazgatási tapasztatalatot is szerzett Kaderják Pétert a Corvinusról, illetve az álláshalmozóként négy intézményben is elkötelezett György Lászlót, aki a BME-ről az ELTE-re átigazolt Gazdaságtudományi Intézet, valamint a kecskeméti Neu­mann János Alkalmazott Tudományok Egyeteme docense (s utóbbiban a gazdasági képzés kialakítása tartozik hozzá), továbbá a Századvég vezető közgazdásza, végül a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványának az igazgatója. Mint az általános gazdaságpolitikai és gazdaságvezetési kérdések államtitkára, ahogy Kecskeméten, valószínűleg itt is a Matolcsy György jegybankelnök nevéhez fűződő alternatív gazdaságpolitikát fogja képviselni az alapvetően műszaki profilú Innovációs és Technológiai Minisztériumban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.