2018. június 24., vasárnap

MEGEGYEZÉST REMÉLTEK, TOTÁLIS KÁOSZ LETT MERKEL ÉS JUNCKER MIGRÁCIÓS MINICSÚCSA

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.06.24.


Az unió külső határai helyett Brüsszelbe helyeződött át a menekültválság. A kérdésben már távolról sem Orbán Viktor a mumus, gyakorlatilag mindenki összeveszett mindenkivel a jövő heti EU-csúcs előtt. Egyedül az a kormány állt elő javaslattal, amelyiktől a legkevésbé várták volna: az olasz.

Megállapodás nélkül távozott vasárnap este az a 16 állam- és kormányfő az Európai Bizottság főhadiszállásáról, aki részt vett az Európai Unió történetének talán legfurcsább csúcstalálkozóján. Ilyen találkozót bárki kezdeményezhet, Jean-Claude Juncker mégis szembement a protokollal, amikor mindössze négy nappal a rendes csúcs előtt szervezett egy másikat. A bizottság elnöke a helyzet élét azzal igyekezett elvenni, hogy arról beszélt, a találkozót egy tagállami javaslat megtárgyalására hívta össze, igaz, ez nem a soros elnökségtől, Bulgáriától származott - csak hogy még tovább borítsa a brüsszeli etikettet.

Az meg már tényleg egy abszurd népmese motívumait idézi fel, hogy a tagállami csúcsszerv, a Tanács épületei helyett az utca túloldalán, az Európai Bizottságnál szervezték meg a találkozót. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy az ürességtől kongó szomszédvárban eközben a másik elnök, Donald Tusk csapkodja az ajtókat - ő ugyanis közben országról országra vándorolva próbál közös álláspontot kialakítani az évek óta megoldatlan kérdésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.